NORLYS-møte i positiv ånd

LYS-systemet trenger mer statistisk materiale

LYS-systemet trenger mer statistisk materiale

– Det kanskje viktigste som skjedde på gårsdagens NORLYS-møte, var en forståelse blant de fremmøtte for viktigheten av å få samlet inn statistisk materiale fra regattaene – slik at LYS-tallene skal bli mest mulig korrekte, sier leder av NORLYS, Håvard Ravn Ottesen.

I utgangspunktet er LYS et system der handicap-tallene blir fastsatt på bakgrunn av regattaresultater, men med stadig nye seilbåtmodeller som skal gis anledning til å delta uten at man har noe erfaringsgrunnlag å sette LYS-tallet utifra, er det de mål-baserte forhåndstallene som er kommet i fokus for enhver LYS-diskusjon. Og når statistikk-grunnlaget fra regattaene i de senere årene har vært tynt, har grunnlaget for å justere disse foreløpige mål-baserte LYS-tallene blitt deretter.

Derfor fikk NORLYS-lederen Ravn Ottesen gehør fra de mange delegatene som hadde møtt opp på gårsdagens NORLYS-møte på Gardermoen om at alle arrangører må bli flinkere til å avlevere statistisk regattamateriale til NORLYS.

– Det var et veldig trivelig og hyggelig møte med en positiv og konstruktiv diskusjon, sier en fornøyd Ravn Ottesen.

FEM FORSEIL? Av saker som er i tjømda for vurdering er et forslag om maksimum fem forseil – der man selv kan velge om man vil ha «flyvende» seil eller seil festet til forstaget.

– Dette åpner for at båt kan seile med tre «flyvende forseil», men at den da kun kan to genua/kryssfokker om bord. Ønsker seileren tre genua/kryssfokker om bord, vil kun to flyvende forseil (enten spinnaker eller asymmetrisk spinnaker) være tillatt. Code 0 vil da bli tillatt og registreres som asymmetrisk spinnaker, sier Håvard Ravn Ottesen.

SHORTHANDED-JUSTERING? Han kunne også fortelle at størrelsen på gennakeren er under vurdering. Likeså at man er åpne for innspill når det gjelder shorthandedmåltallet, som i dag i praksis er måltallet minus 1/100 for de fleste båter, noe som slår kraftigere ut for små enn store båter.

– Vi er åpne for innspill og jobber med dette, sier Håvard Ravn Ottesen.