4 nordiske regattaer blir ett hele

Skagerrak Cup skal samle seilerne og gi økt deltagelse

Skagerrak Cup skal samle seilerne og gi økt deltagelse

I fjor tok ildsjeler bak Færderseilasen,  Tjörn Runt og Göteborg Offshore Race det første steget for å løfte tradisjonsrike Skagerrak Cup tilbake i rampelyset. I år blir Helly Hansen Skagen Race føyet til listen over regattaer, og det skal gi enda bedre deltagelse i cupen.

Publisert Sist oppdatert

I «gamle dager» – på 1970- og begynnelsen av 1980-tallet – var Skagerrak Cup et evenement som samlet havseilereliten i Skandinavia til dyst i Marstrand. Der foregikk det både baneseilaser,  korte og lange havseilaser. Den lange seilasen var den ærverdige havseilerklassikeren Skaw Race.

Med IOR-båtenes død, forsvant imidlertid også Skagerrak Cup, men i fjor ble cupen forsøkt vekket til live, og i år skal det bli enda mer fokus på den. Og nå er det blitt et reelt nordisk samarbeidsprosjekt.

HELLY HANSEN SKAGEN RACE STARTER DET HELE. Helly Hansen Skagen Race er fra i år av blitt innlemmet i serien og er den regattaen som åpner ballet 20. mai. Dermed inngår to svenske og to norske regattaer i serien.

– Grunntanken bak Skagerrak Cup er å stimulere til å få flere svenske båter til å delta i norske regattaer og vise versa. Vi håper selvfølgelig også på danske båter, sier Thomas Nilsson, leder av NORC, til SEILmagasinet.

SEILES I ORC CLUB. Serien seiles i ORC Club, det er tre tellende regattaer og skipperne må melde seg på i løpet av de to første regattaene for å få være med.

Bærum Seilforening er veldig fornøyd med at de er blitt en del av Skagerrak Cup:

– ORCs måleregler samler noen av de beste storbåtseilerne i Norge og Sverige og det er veldig moro at vi er med i denne serien. Fremfor alt håper vi at dette grepet kan få svenskene, og kanskje noen dansker tilbake i HH Skagen Race, sier Christian Gundersen, regattasjef for HH Skagen Race i Bærum Seilforening.

Han regner med mellom 350 og 400 båter på startlinjen utenfor Åsgårdstrand den 20. mai 2009.

Etter HH Skagen Race, følger Færderseilasen i juni som regatta nummer to i serien. Deretter følger Tjørn Runt i august før det hele avsluttes med Göteborg Offshore Race i september.

SVENSK ENTUSIASME. Kerstin Holmberg, regattasjef for Göteborg Offshore Race i GKSS, ser også frem til å blåse nytt liv i serien.

– Skagerrak Cup har ikke gjort så mye ut av seg de siste årene, men nå ser vi frem til å lage en større serie her på vestkysten som det skal være morsomt å både delta i og å vinne. Tre av regattaene er tellende og det betyr at seilere fra de respektive nasjonene må være med på minst én seilas i nabolandet, forteller Holmberg.

Premieutdelingen for Skagerrak Cup skjer i forbindelse med Göteborg Offshore Race i Marstrand i september.

– Det er båter med rating ORC Club GPH mindre enn 710 som kan være med i Skagerrak Cup. De som ikke har ORC Club målebrev kan henvende seg til Per Bøymo i KNS – så har han lovet å hjelpe, avslutter Holmberg.