Endring i båtbransjen

Normar AS sier farvel til Beneteau

Normar AS sier farvel til Beneteau

Normar Yachts AS har valgt å avslutte sitt samarbeid med Beneteau.

Publisert Sist oppdatert

[Saken er oppdatert: 06.05.2014 - kl 18:54]

I mer enn 20 år har Normar AS i Son vært importør av de franske Beneteau-båtene. Nå er det stopp.

– Normar Yachts AS velger å avslutte sitt samarbeid med Beneteau og dermed sin virksomhet i norsk båtbransje, heter det i en pressemelding firmaet nettopp har sendt ut.

TOTALVURDERING. Det betyr at en av seilbåtbransjens største og viktigste aktører i en årrekke kaster inn håndkleet.

– Beslutningen kommer etter en totalvurdering yrkesmessig og privat, heter det videre i meldingen, som er undertegnet Even Larsen og Anne-Line S. Larsen.

– Even og jeg har drevet Normar Yachts AS sammen i alle disse årene, men da han ønsket å skifte beite og ble engasjert som ingeniør-konsulent hos Fred Olsen for snart ett år siden – og nå har fått fast jobb der – har vi som familie foretatt en helhetsvurdering av situasjonen. For egen del har jeg kommet til at jeg ikke lenger er motivert for å ha regien i Normar Yachts AS på egenhånd, sier Anne Line S. Larsen til SEILmagasinet.

Hun legger til at det svake markedet også har vært med i vurderingen.

– Det er imidlertid ikke hovedgrunnen. Vi har hatt dårlige tider før og har ridd dem av, sier hun.

NYE IMPORTØRER. Hun forteller at de i lengre tid har jobbet sammen med verftet om å finne arvtagere til Beneteau-agenturet, men hun vil ikke si noe om hvem dette er.

– Det skal de få lov til å fortelle om selv, og det vil nok skje relativt raskt, sier Anne Line S. Larsen.

Normar Yachts AS har representert både seil- og motorbåtene til Beneteau, men Larsen forteller at de har anbefalt verftet å fordele det på to aktører.

– Beneteau har et så stortmodellspekter at det er vanskelig for en aktør å gjøre en god og profesjonell jobb for hele denne rangen, sier hun.

VANSKELIG MARKED. Nylig skiftet også det franske Dufour-agenturet aktører, og det er en kjensgjerning at en rekke andre seilbåtmerker lever et svært stille liv på det norske markedet.

– Helt siden 2008 har det norske seilbåtmarkedet levd i en nedadgående hvirvelvind, og det er i dag vanskelig å drive kommersielt med seilbåtsalg i Norge og ha de fasilitetene som det krever. Bortsett fra noen svært få er det kun de som har båtsalget som hobby-geskjeft, som ser ut til å kunne overleve, sier Per Øyvind Iversen, som tidligere importerte Dufour gjennom Blue Peter AS og deretter var ansatt i Normar Yachts AS.

VIL AVSLUTTE RYDDIG. Kjetil Rekaa i Normar Yachts AS forteller til SEILmagasinet at de for tiden er travelt opptatt med å levere båter, og at alle forpliktelser og leveranser vil bli fulgt opp og gjennomført.

– Ja, vi ønsker å avslutte på en ryddig og ordentlig måte, bekrefter Anne Line S. Larsen.

HAR VÆRT EN SUKSESS. Normar Yachts AS har gjennom mange år vært en av Beneteaus aller beste importører, og er blitt kåret til Beneteau-systemets beste i så måte ved flere anledninger.