12 meterne kastet glans over Marstrand

For femte året kom Nordeuropas stolteste skjønnheter til Marstrand. Seks tolvmetere, eller 12 m R, som de kalles formelt hadde seilt fra Tyskland, Danmark og Norge for å få en verdig avslutning på sin regattasesong.

Publisert

Møbelrestaurerte, mørkeblå «Sphinx» fra Flensburg, den topp vedlikeholdte «Trivia» fra Kiel, vakre «Vanity V» från Köpenhamn, velseilte og velholdte «Vema III» fra Oslo, styggpene «Thea», også hun fra København og den til original stand restaurerte «Erna Signe» fra Sandefjord, fikk tre dagers flotte seilaser på  Marstrandsfjorden.

Første dagen fikk mannskapene vise hva de dugde til når sydvesten slo inn med  8-9 m/sek og dønningene satte tungt inn fra Skagerak. Lørdagen bød på solskinn og 3-4 m/sek, mens høyrykksvær og svak vind fikk råde på søndagen.

De som var på plass ved de første seilasene fikk se seks tolvmetere på en hard og tett kryss. Å se seks vakre klassiske båter samtidig var et vakkert syn, og skjelden opplever man å se 20 meters båter med 250 kvadratmeter seil på master høye som tietasjes hus bli seilt så intenst.

Tolvmeteterne ble seilt i America´s Cup fra 1957 frem till 1987. De fleste är bygd på 1930-tallet og kan således regnes som antikviteter. Likevel ble de seilt for fullt og intet ble spart for å vinne regattaen. I Marstrand var dykker på plass hver dag for å skrubbe bunnen før seilasene.

Etter fem velarrangerte silaser var tyske «Trivia», seilt av Wilfried Beck vinner i den femte utgaven av Höstsol. Hans vakre båt er fra 1937, tegnet og bygd av Camper & Nicholson i England.

I Skandinavia finns ti av disse skjønnheter, mens 110 båter finnes på verdensbasis. www.12mr.de

Oversatt fra, og gjengitt med tillatelse av Curt Gelin, Båtnytt.

Powered by Labrador CMS