50 år siden triumfen i Napoli

Det er idag 50 år siden Peder Lunde jr og Bjørn Bergvall skrev norsk seilerhistorie da de ble olympiske mestere i Flying Dutchman. Peder var da bare 18 år gammel, Bjørn var 21.

Publisert

I Seilas 8, som nå er ute kan du lese den dramtiske historien om hvordan Peder Lunde jr og Bjørn Bergvall drev nervekrig mot de danske seilerne som var de enste som hadde en matematisk sjanse til å ta gullet fra nordmennene før den siste OL seilasen.

Les også om opptakten til OL der Lunde og Bergvall først fikk sjansen etter at de opprinnelige uttatte Teddy Mortensen og Benno Patt trakk seg fordi de mente de ikke hadde noe i OL å gjøre. Peder Lunde jr og Bjørn Bergvall fikk klarsagnal først i siste øyeblikk etter å ha vunnet samtlige seilaser i Martstrandsregattaen.

I OL fikk nordmennene en dramatisk start da masten var nær ved å falle overbord rett før målgang i den første seilasen, og bare Bjørn Bergvalls kjempekrefter gjorde at «Sirene« greide å fullføre på 2. plass. I den neste seilasen tok nordmennene ledelsen i regattaen, og ga den senere aldri fra seg.

OL gullet fikk stor betyding for Peder Lunde jr´s senere valg i livet.