GJØR NOE FOR ANDRE

T-SKJORTER: Alle elevene fikk sin egen sommerleir-t-skjorte.
SAMMEN: Leker, sang og moro i fellesskap og på tvers av språkbarrierer.

Sommerleir-klær til Afrika

Det gjenværende lageret av klær etter Vassholmen Sommerleir i Bærum Seilforening har fått nye eiere: Barneskoleelever i Sør-Afrika.

Publisert Sist oppdatert

I påskeferien var Vassholmen Sommerleir på besøk ved Lujilo Mission School i Eastern Cape i Sør-Afrika. Skolen, som startet i 2013, har 34 barn og tre lærere.

Tradisjoner i Afrika

I SØR-AFRIKA: Vassholmen Sommerleir besøkte Lujilo Mission School.

Det er andre gang Vassholmen Sommerleir er i Afrika.

– Alle elevene fikk sin egen t-skjorte, og resten ble gitt til skolens egen butikk. Dagen jeg var der brukte vi til omvisning, leker, sang og moro i fellesskap og på tvers av språkbarrierer, forteller leirleder Gard Jakob Ørka.

Ørka tok også med seg noen av Vassholmen Sommerleirs tradisjonelle sanger til skolen, som er ideell og drevet privat uten støtte fra myndighetene. Misjonsskolen er en samlingsplass for de lokale barna, hvor få vet verken hvor gamle de er eller hvem foreldrene deres er.

– På skolen lærer de om samhold og hvordan virkeligheten fungerer gjennom et eget økonomisk system. Elevene kan tjene «skolepenger» som de igjen kan bruke på arbeidsbøker, blyanter, hviskelær og klær, forteller Ørka.

Betydningsfullt tiltak

For Vassholmen-leiren er besøket i Sør-Afrika viktig. Det er ikke første gangen sommerleiren har drevet med slike tiltak. Sist gikk klærne til barn og unge i Uganda.

– Det er viktig at både seilere og foreninger deler og legger til rette for at andre skal kunne få det bedre, mener Gard Jakob Ørka.

Vassholmen Sommerleirs kles-utdeling er inspirert av Norsk Seilforbunds program, som oppfordrer klubber til å gi bort gratis plasser til familier som ikke kan ta seg råd til å sende barna på sommeraktiviteter.

Må ikke handle om seiling

– Vi håper dette kan inspirere andre sommerleire i Norge til lignende tiltak. Det er viktig at seilere hjelper andre med å få det bedre, enten det er inkludering til seilsporten eller bare en hyggelig gest, avslutter Ørka.

FRA SEILFORENINGENE

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon.