Forsøker ny Skagen-Færder-rekord 4. november

VO 70 «Trifork» gjør seg klar, og navigatør Aksel Magdahl er på vei til Danmark.

Publisert Sist oppdatert

– Prognosene ser bra ut for å sette ny rekord akkurat nå, men det kan skifte raskt. Vi må time starten, slik at vi får maksimale forhold hele veien, forklarer Magdahl på telefon til SEILmagasinet. Han er på vei til Århus hvor 70-foteren ligger, som i løpet av natta vil seile til Skagen.

Forandring i planene

«Trifork» har nå ligget klar for å sette ny rekord rundt Danmark, men har så langt ikke hatt forholdene med seg. Nå har det dukket opp en mulighet for å sette en ny rekord mellom Skagen og Færder, en sjanse de griper. Båten har en kjerne på syv toppseilere, men de skal være 13 om bord under rekordforsøket.

– Pablo Arrarte fra Spania skal styre, og er en av verdens beste rormenn, forteller Magdahl. Det blir mediefolk om bord, samt eieren Jørn Larsen, som også eier datafirmaet Trifork.

VO 70: «Trifork» fotografert den gangen den satte ny rekord rundt øya Mallorca i 20 m/s vind.

Under fire timer

Distansen mellom Skagen og Færder er på 77 nautiske mil, og den gjeldene rekorden er på fire timer, 50 minutter og 53 sekunder. Rekorden ble satt av VO 70 «Camper» med Wolfpack-laget om bord.

«Trifork» er en modifisert VO 70, og er blitt utstyrt med foiler og et lengre baugspryd.

– Jeg mener vi burde klare å seile en time raskere, om forholdene er perfekte hele veien, men erfaringen sier at det blir det ikke. Da må vi ha stabil vind med stabil vindretning.

TØFT: «Camper» satte rekorden på samme tid på året som nå «Trifork» forsøker.
NORSK: «Camper» var i norge noen år før den ble solgt ut av landet.
MODIFISERT: «Trifork» har fått foiler og lengre baugspryd.

Sør-sørøst

Windy melder om vind mellom 11-13 m/s fra sør-sørøst fredag 4. november. Det er gode forhold for 70-foteren.

– Vi kan klare å seile 25 knop i lange strekk, kanskje opp mot 28 knop til tider. «Trifork» er ikke konstruert for foiler, men de hjelper. De løfter baugen litt opp fra vannet, som gjør at vi blir mindre u-båt. Foilene øker stabiliteten, men de fungerer best når krengningsvinkelen ikke blir for stor. På skarpe slørevinkler kommer foilen for dypt ned i vannet, forklerer den norske navigatøren.

Da «Camper» satte rekord 5. november 2014 holdt de en snittfart på 19,8 knop. Vinden varierte fra 8 m/s til 15 m/s, og snittstyrken var 12,5 m/s. Sjekk videoen på toppen av saken.

De måtte seile 20 nm lengre distanse enn direkte kurs, og tapte på det. Snittfarten over grunn var 20,3 knop.

På AIS

SEILmagasinet skal godkjenne rekorden, og får tilsendt bilde i det «Trifork» starter rekordforsøket fra Østbøyen ved Skagen. De sender også bilde i det de passerer Færder Fyr. Båten kan følges underveis på AIS, så lenge forholdene tillater dette.

– Dekningen vil nok til tider bli redusert på grunn av det dårlige været som er meldt, forklarer Magdahl. Dette blir ingen solskinnstur.

– Vi har planer om å gå i havn i Tønsberg, om vi rekker brua. Gjør vi ikke det, så legger vi oss på Fjærholmen, forklarer nordmannen som er vokst opp i området. Han syns det er hyggelig om seilere kommer å hilser på.

Færder–Skagen rekorder

Rekorden mellom Færder og Skagen er administrert av SEILmagasinet. Rekorden kan settes fra nord til sør, eller fra sør til nord. Det er rekord for enskrogsbåter og for flerskrogsbåter. Det er også en rekord for soloseilas.

Netto distanse: 77 nautiske mil.

Enskrogsbåter: Fullt mannskap: 4 timer, 50 minutter, 53 sekunder: «Camper», Thomas Nilsson/Per ottar Skaaret/team Wolfpack, 2. nov. 2014. Gjennomsnittsfart gjennom vannet: 19,8 knop (97 n mil utseilt).

Soloseilas: 5 timer, 40 minutter og 55 sekunder: «Solo 2», rune Aasberg 11. april 2017

Flerskrogsbåter: 3 timer, 32 minutter, 20 sekunder ACADEMY, knut Frostad, 8. mai 2005