Under 6 timer med enskrogsbåt

Ny, forrykende rekord mellom Skagen og Færder

Ny, forrykende rekord mellom Skagen og Færder

– Ja, det var en forrykende seilas, forteller Dag Skarsgård – en av flere om bord i Class 40en SOLO som er godt fornøyd med å være innehaver av den nye rekorden for enskrogbåter mellom Skagen og Færder: 5 timer, 52 minutter, 00 sekunder.

Publisert Sist oppdatert

– Vi hadde 47 knop på vindmåleren på det meste. Spinnakerfallet røk da det blåste rundt 40 knop. Da måtte vi seile med to rev i storseilet og fokk resten av turen, forteller Dag Skarsgård til SEILmagasinet. Da spinnakeren kom ned, tredde den seg over rekkestøttene og spjæret.

Dag Skarsgård var navigatør om bord og holdt hele tiden koll på hvordan de lå an i forhold til den gamle rekorden på 6 timer og 2 minutter, satt av båten OCEAN TIGER 17. oktober i 2004.

VINDEN LØYET. – Vi ble litt nervøse mot slutten da vinden løyet, men heldigvis dreiet den mot sørvest, slik at vi fikk skjæring fra Griseboene og inn. Før dreiningen lå vinden på sydsydøst og vi hadde den rett i ryggen, forteller han.

Mens de ennå hadde spinnakeren oppe logget de 25 knop som høyeste hastighet, men rekorden kom senere; 26 knop med fokk og to rev i storseilet!

BEST MED SPINNAKER. – Vi holdt imidlertid bedre gjennomsnittsfart med spinnakeren oppe. Dessuten var båten egentlig bedre å seile med spinnaker enn uten. Med spinnaker løftet baugen seg og det var bedre balanse i båten, forteller han og karakteriserer SOLO – av typen Express 40 i kategorien Class 40 – som krevende å seile.

– Det er ingen tvil om at dette er båter som er skapt for å seile medvind. men du må hele tiden styre proaktivt og være i forkant og vite hva du holder på med. Det er uvant å styre i så høye hastigheter. Vi erfarte også at det er viktig å finne den rette seilføringen, forteller han.

De broachet et par ganger, men ellers gikk turen uten problemer.

NY REKORD. Da Trafrikksentralen for Oslofjorden klokket dem inn på radaren søndag formiddag 9. november, hadde de seilt 10 minutter raskere enn OCEAN TIGER for fire år siden, men Skarsgård er av den formening at det lar seg gjøre å presse rekorden ytterligere.

– Vi hadde stor margin til rekorden mens vi hadde spinnakeren oppe og før det løyet. Vi har logget hele seilasen i programmet Expedition, og den viser at vi hadde en gjennomsnittsfart på 18,2 knop mens det blåste 35 knop, så denne båten har et enormt potensiale, sier han.

Og at rekorden kan slås, indikerer kanskje også de øvrige rekordene satt på distansen

Rekorden for flerskrogbåter er på 3 timer, 32 minutter, 20 sekunder – satt av ACADEMY med Knut Frostad som skipper 8. mai 2005, mens Ivan Christophersen seilte på 5 timer, 30 minutter og 00 sekunder på seilbrett 27. august 2005.

REKORDMANNSKAPET. Med om bord i rekordbåten SOLO var: Skipper Rune Aasberg, Per Ferskaug, Dag Skarsgård, Simen Løvgren, Eirik Nordli, Jørgen Fremstad, Magne Simonsen og Albert Roll.

Som et synlig bevis på at man er innehaver av rekorden mellom Færder og Skagen har Sirius Yacht Services og SEILmagasinet satt opp vandrepokaler i de tre rekordkategorien, og nå må altså Kjell Inge Heiberglevere fra seg pokalen til Rune Aasberg & Co.