Louis Vuitton America’s Cup World Series

10 000: Ben Ainslie og hans «Land Rover BAR»-lag vant foran over 10 000 tilskuere i Portsmouth da den syvende runden i Louis Vuitton America?s Cup World Series gikk der.
10 000: Ben Ainslie og hans «Land Rover BAR»-lag vant foran over 10 000 tilskuere i Portsmouth da den syvende runden i Louis Vuitton America?s Cup World Series gikk der.

Britene tok amerikansk skalp på hjemmebane

Britisk seilsports wonderboy, Ben Ainslie, sørget for britisk seier foran over 10 000 tilskuere i Portsmouth.

Publisert Sist oppdatert

Det ble en ytterst spennende duell i den aller siste seilasen mellom det britiske laget «Land Rover BAR» og amerikanerne i «Oracle Team USA». Det britiske laget ledet før siste seilas, men om de ble slått av amerikanerne, måtte de være på plassen rett bak dem for å vinne Louis Vuitton America’s Cup World Series-runden i Portsmouth.

Ned i gjørma

– Vi forsøkte hele tiden å tvinge «Land Rover BAR» ned i feltet slik at vi skulle få en båt mellom oss og dem, men det klarte vi ikke. De kom i mål på plassen bak oss, og dermed vant de, sa Jimmy Spithill, skipper for «Oracle Team USA» etter at det hele var avgjort.

– Ja, de gjorde det vanskeligst mulig for oss i dag, men vi klarte det likevel, repliserte en fornøyd Ben Ainslie.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

STOR GLEDE: Gleden var stor i den britiske leiren da seieren var et faktum.
STOR GLEDE: Gleden var stor i den britiske leiren da seieren var et faktum.

Han syntes det var fantastisk å vinne på hjemmebane foran et stort og entusiastisk hjemmepublikum, som virkelig fikk se foilende seiling på nært hold på den siste regattadagen. Tribunene som var rigget opp langs kaia i Portsmouth, var fullpakket.

Seiling populært

– Det var ingen overraskelse for meg at det kom så mange for å se på seilasene. Seiling var en av Englands største idretter på 1970- og 1980-tallet, og oppslutningen her lover godt for fremtiden, sa britiske Iain Percy, som er taktiker på det svenske «Artemis»-laget, og som tror seilsportens popularitet er økende for tiden.

Foiling og fart – og nok vind – har åpenbart brakt et publikum til regattabanen i England. Lørdag ble de imidlertid en smule snytt for nettopp fart og spenning på grunn av lite vind, men søndag var det optimale forhold.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

PUBLIKUMSVENNLIG: Foilende seiling appellerer til publikum.
PUBLIKUMSVENNLIG: Foilende seiling appellerer til publikum.

I egen klasse

«Land Rover BAR» og «Oracle Team USA» var i en liten klasse for seg. Bak dem fulgte «Softbank Team Japan» med Dean Barker som skipper. Glenn Ashby førte «Emirates Team New Zealand» til fjerdeplass mens «Groupama Team France» ble nummer fem. Svenske «Artemis Racing» endte sist.

– Det var første gang Francesco Bruni var rormann hos oss i en regatta, og reglene sier at det ikke skal være noen treningsregatta før selve regattaen. Så det å sitte til rors i disse formel 1-båtene er ikke bare bare. Du kan jo selv tenke deg hvor langt foran Lewis Hamilton ville ha vært foran oss dersom dette hadde foregått i biler, sa Iain Percy i «Artemis Racing» – som en forklaring på plasseringen til det svenske laget, som vant den foregående runden i Chicago i USA.

Stor variasjon

Resultatene fra de syv rundene som til nå har vært avviklet i Louis Vuitton America’s Cup World Series viser stor variasjon i lagenes prestasjoner. «Land Rover BAR» har vunnet tre av rundene, mens «Artemis Racing» og «Emirates Team New Zealand» har vunnet to hver. På den annen side; «Artemis Racing» har også fire sisteplasser, mens «Groupama Team France» har tre.

Sammenlagt leder nå «Land Rover BAR» med ett fattig poeng foran «Oracle Team USA» med newzealenderne på tredjeplass. Dete svenske laget er nummer fem.

  1. «Land Rover BAR» - 367 poeng
  2. «Oracle Team USA» - 366 poeng
  3. «Emirates Team New Zealand» - 357 poeng
  4. «Softbank Team Japan» - 328 poeng
  5. «Artemis Racing» - 315 poeng
  6. «Groupama Team France» - 292

Neste runde går i Toulon i Frankrike 10. og 11. september, før serien avsluttes i Fukouka i Japan 18. til 20. november. Selve America’s Cup foregår på Bermuda og vi bli avgjort innen 27. juni 2017.