LAS PALMAS: De siste bitene må på plass før starten på søndag.

Fire norske båter klare for ARC

Lavtrykk syd for Azorene forstyrrer passatvinden og skaper utfordringer for Atlanterhavskrysserne.

Publisert Sist oppdatert

Starten på ARC går på søndag 19. november. Det blir ingen passatvind for langturseilerne som deltar i ARC de første døgnene. Vinden er svakere, og vil komme mer fra øst. Vinden blir lettere ut over uka, og litt hjelp av motoren for å komme sydover kan bli en av løsningene.

– Planen er å ta det rolig den første dagen. Vi så på starten av ARC+ og så båter som fikk revnet seil ut fra start. Først når vi kommer syd for flyplassen, hvor feltet sprer seg litt, vil vi heise opp gennakeren eller spinnaker, litt avhengig av vindretning. Det blir nok å dra endel sørover først for å sørge for nok vind. Vi har Skipperbriefing imorgen med ARC flåten så vi regner med å få en god del god info derifra på hvilke rutevalg som passer best, forteller Anneline Olborg på Hanse 445 «Xantippe»

XANTIPPE: Med Anneline Olborg bak roret.
XANTIPPE: Med Anneline Olborg bak roret.
LAVTRYKK: Et lavtrykk ligger over Azorene på søndag, et sted hvor det vanligvis er høytrykk.
LAVTRYKK: Et lavtrykk ligger over Azorene på søndag, et sted hvor det vanligvis er høytrykk.

Færre norske båter

Det deltar 10 norske båter i ARC, hvor seks seiler ARC+, som startet fra Kapp Verde på fredag 17. november. De fire norske ARC-båtene starter fra Las Palmas søndag og må komme seg gjennom et stillebelte for å få passatvinden som ARC+seilerne kan glede seg over.

ARC har vært veldig populært for norske langturseilere, og var ofte bare slått av Storbritannia i antall deltagere. I 2010 var det 28 norske båter.

Båtene vokser i størrelse

I 2010 var 9 av 28 båter under 40 fot, og den minste var 32 fot. Kun en norsk båt var over 50 fot.

Av de 10 som seiler i år er det bare en norsk båt på under 40 fot, og to båter over 50 fot. I 2010 var det to katamaraner av 28. I år er det tre katamaraner av 10.

Minste båten i år er en Grand Soleil 34 fra Italia. Den største er «Irelanda», en aluminiums yacht på 104 fot. Det deltar tre båter over 100 fot.

Norske båter i ARC

Båtnavn Båttype Skipper
CoCoBaltic Yachts 52Trygve Sten Gustavsen
NewbeeLagoon 410S2Benedicte Holøien & Paul Fleet
TempusRCC Majestic 530Anders Johnsrud
XantippeHanse 445Axel Schøyen

ARC og ARC+

World Cruising Clubs populære fellestur over Atlanterhavet har i år 10 norske båter. Det har i de senere år vært to slike arrangement, ARC og ARC+.

ARC har flest deltagere, men det er ARC + som er mest populært for nordmenn. ARC pluss startet 5. november fra Las Palmas på Grand Canaria med seks norske båter av totalt 96. 

ARC starter fra samme sted 19. november med fire norske båter av 162.  Mens ARC-deltagerne seiler direkte til St. Lucia, en distanse på 2700 nm, får ARC+-deltagerne et lite stopp på Kapp Verde, får de krysser Atlanterhavet med Granada i Karibia som mål. ARC+ har Port Louis Marina, Grenada som mål i Karibia, mens ARC ender i Rodney Bay på St. Lucia.

Premieutdeling for ARC+ er 7. desember, mens utdelingen for ARC er 16. desember.