KOMPLISERT: Det oppstår et belte uten vind fra Kanariøyene til Karibia. Spørsmålet er å gå nord eller syd for dette området.

Utfordrende vindforhold for ARC-seilerne

ARC starter søndag. Det vil lønne seg med mye diesel. 

Publisert Sist oppdatert
LAVTRYKK: Passatvinden er fraværende, og i et område hvor det vanligvis er vind fra nordøst, blir det vind fra syd.

Lavtrykk betyr vanligvis vind, men ikke så langt syd som Kanariøyene. Et svakt lavtrykk bygger seg opp vest for den spanske øygruppen, og danner en effektiv barriere for passatvinden som vanligvis kommer fra nordøst. 

Start motoren

Det blir OK forhold fra start, men vinden vil dreie mor sydøst og forsvinne. Båter med gode lettvindsegenskaper kan kanskje klare å holde farten sydover langs den Afrikanske kyst, og ned i mer stabil passatvind ved Kapp Verde, mens for de fleste vil motorkjøring på mandag og tirsdag være et alternativ. 

En mer krevende løsning er å seile nordvestover, og forsøke å passere lavtrykket på nordsiden. Det vil gi medvind, mens sydsiden av lavtrykket gir motvind. 

Men det er et enormt belte med lite vind i Atlanterhavet, hele veien fra Kanariøyene til Karibia. Båtene i nord må gjennom dette bildet på sikt, og kan bli en utfordring, men mye kan skje i løpet av en uke. 

Lett i syd også

ARC+ seilerne melder også om lette forhold, og motorkjøring. ARC+ seilerne klagde også på lite vind i fjord. Mange mener at ARC går litt for tidlig, før passatvinden er skikkelig etablert. 

Tre norske båter seiler ARC, mens 11 seiler ARC+. 

 

Norske ARC-deltagere

Enigma VIII, Swan 66, Per Arne Dalene Nilsen

NorXL, Xp 50, Andreas Gottschling

Sequentia, Dufour 500 GL, David Duns

Tiffin, Arcona 400, Martin Bøhm-Pedersen

 

 

IGJEN: «Tiffin» fikk problemer med riggen i fjor, og starter i ARCen på søndag igjen.