TURSEILER: Arcona 385 «Ibb» var turseiler for en uke siden. Nå er båten den beste norske under ORCi EM på Hankø.

Turseiler overrasker i EM

Henrik Tangen avsluttet ferieturen på torsdag. Få dager senere blir han og hans båt «Ibb» den beste norske i EMs minste klasse.

Publisert Sist oppdatert

–Vi kom med sprayhood og cockpittelt til Hankø på torsdag og ble anvist bort fordi det skulle holdes EM, forteller Tangen til SEILmagasinet. Det visste han godt, for familien dro hjem og mannskapet kom på fredag og konverterte den nye Arcona 385 fra feriebåt til en regattamaskin. Nå er de norske favoritter i klasse C.

«Ibb» ser ut til å få en delt tredjeplass på den lange havseilasen, etter Svenske «Team Pro4u», og Estlandske «Katariina II», og deler tredjeplassen med danske «Stony VIII».

Godt fornøyd

–Vi har en tyngre båt enn våre konkurrenter, og hadde ønsket oss litt mer vind, men vi hang godt på, forteller Tangen. Han har med seg Dag Usterud og Lars Ingeberg for å toppe laget. At «Ibb» er rask så vi under Færderseilasen og NM i ORCi, men da var det også mye vind.

–Vi lå lenge sammen med favoritten «Team Pro4u», en modifisert First 36.7 fra Sverige. De holder veldig god høyde. Duellen skjerpet nok både oss og dem, forteller Tangen. Han sier at det hele tiden lå tett med båter rundt dem, selv etter 100 nm med regattaseiling.

RASKEST: Svenske «Team Pro4u».
ANDRE: Arcona 340 «Katariina II» ble nummer to.
FORNØYDE: Laget på «Ibb» har det gøy sammen, og gjør det overraskende bra.
RASKE: Danske Italia 11.98 «Stony VIII» kom likt med «Ibb» på korrigert tid.

En feil

Trackingen viser at de fleste båtene valgte lik strategi. Bare «Hyrrokkin» valgte å seile øst for Bolærne på mandag ettermiddag, uten å tjene på det. Om bord har «Ibb» en person som følger med på AIS for å se hva konkurrentene gjør.

–Vi gjorde én bommert. Fra Færder til Koster på andre runde valgte vi fart og gikk direkte mot merket. Dessverre dreide vinden mot sydøst slik at vi etter hvert ikke stod opp. Det gjorde at vi måtte ta ett korreksjonsslag mot merke og tapte noen meter. Det gjorde at «Virginia» fra Stavanger passerte oss, men den skal også seile raskere i følge målebrevet, forteller skipperen på «Ibb». Han mener også at laget kan bli bedre på manøverne.

Du finner trackingen her

Du finner resultatlisten her