FØRST: Mill 45 Halbtrocken 4.5 leder feltet. Båten seilte innenfor Rauer og forbi «Jokerman».

Høy fart i lett vind, uten tracking

Europamesterskapet er godt i gang, selv om teknikken svikter. Her er rapport fra starten av havseilasen.

Publisert Sist oppdatert

Feltet har rundet Mefjordbåen og er på vei sydover. Inne i fjorden blåser det nå 5 m/s fra sør-sørøst, mens det er litt lettere ute ved Færder Fyr i følge Vindnå.no. Det gjør at båtene står ut fjorden og ser ut til å seile på innsiden av Bolærne. Det var kraftig nordgående strøm ved start, og å gå innaskjærs kan gi en fordel i forhold til strøm.

Farten er god. De raskeste krysser i åtte knop, mens de litt bak har hastigheter mellom 6-7 knop. Kl. 14.00 blåser det 6 m/s fra syd på Færder Fyr.

Båtene har kurs mot Sydøstgrunnen mellom Færder og Svenner som de vil runde ved 1800-tiden i kveld. Det vil gi motvind videre mot Väderöarne.

KLASSE B: Det ble en tett start i motstrøm med en kort kryss før båtene satte kursen nordover inn fjorden.
LEDER: «White Shadow» var først på merket.
RASKE: Xp44 «Born to run» holdt høy fart tross lett vind.

.

AIS: Feltet på vei sydover gjennom Bolærne.

God start

«Jokerman» tok starten i den største klassen, men ble forbiseilt av TP52 «Imagine» på den korte kryssen før kursen gikk nordover. Etter runding av Mefjordbåen er det tyske Halbtrocken 4.5 som leder, både fysisk og sannsynligvis på rating. Også Fast 40+ «X Day» er forbi «Jokerman». Disse båtene gikk på østsiden av Rauer, mens de to TP52 gikk vest.

Det var to norske Landmark 43 som rundet kryssmerket først, men etter Mefjordbåen ser det ut til at «White Shadow» har beholdt ledelsen, mens «Game» har blitt fraseilt av noen utalandske X-41.

Xp44 «Born to Run» fryktet at de ble litt tunge i den lette vinden, men ser ut til å klare seg bra, og har avansert.

Bashford 36 «Virginia» var helt i tet bak noen Italia 11.98 ved kryssmerket og viste at de også seiler bra i lett vind. Nå etter Mefjordbåen ser det ut til at de har tapt. «Ibb» som lå godt bak på kryssmerket har derimot avansert. Dette er en Arcona 385, en tyngre båt.

.

RASKEST: Italia 11.98 «Arabela» fra Litauen har imponert og rundet kryssmerket først i den lille klassen. Båten har nå tatt igjen flere i den større klassen.
FARR30: Det er de lette båtenes forhold. Grandville var først av de norske Farr 30-båtene på kryssmerket.
ELDST: «Virginia» var foran alle Farr 30 båtene på kryssmerket.

Hva skjer

Vi har ikke lykkes å følge regattaen på TracTrac, hverken med app på mobil eller på desktop. Alle båtene har AIS, så MarineTraffic er et egnet sted for å se hva som skjer. Dessverre er ikke alle båter synlige på AIS.

– Systemet er nede, men TracTrack jobber med saken. Vi håper vi får en rask løsning, sier Christian Ruscetta hos KNS. I dag tidlig var også Manage2Sail nede.

Etter Sydøstgrunnen settes kursen på Väderöarne, en distanse på 31 nautiske mil. Der bør de være før midnatt, for så å passere innenfor Koster i morgenlysningen.

LENS: Feltet krysslenset nordover mot Rauer etter start.

.