SVERIGE: Havnen i Strömstad er åpen, men grensen til Sverige er stengt.

Ber båtfolk om å bli hjemme

Publisert Sist oppdatert

Gjestehavner SEILmagasinet har snakket med oppfordrer båtfolk til å holde seg hjemme i denne fasen av koronapandemien.

– Vi fraråder fritidsbesøk i gjestehavnene i Horten kommune. Bobilparkeringen i Horten gjestehavn er inntil videre stengt. I likhet med hyttekommunene oppfordrer vi besøkende til å holde seg hjemme, men vi holder åpent for dem som har tilhold i havna her. Vi har 25 fastboende på båter i havnen, og de har tilgang til havnas sanitære fasiliteter, sier driftssjef Bente Levin i Horten Havn.

Horten havn er stengt for utenlandske personer. Godstrafikken går som normalt, men med minimal kontakt mellom folk.

­– Åsgårdstrand er for tiden stengt på grunn av arbeider. Vi vet ikke hvordan det blir med gjestehavnene i Horten og Åsgårdstrand til sommeren, sier Levin.

Arendal Gjestehavn holder åpent, men har ingen bemanning på bryggene. Folk må betale på automat eller på internett.

Påsken

– Foreløpig er det ikke mange besøkende båter i havna her, men vi regner med at det kommer flere i påsken. Havna holder åpent, og vi oppfordrer folk til å følge de generelle rådene om å holde avstand til hverandre og passe godt på hygienen. Svømmebassenget her er stengt, sier assisterende havnefogd Gordon Fuglestad. Han oppfordre også folk til å bruke fornuften og vise sjømannskap. –Hold deg innaskjærs, sjekk filtre og drivstofftank og ikke gå ut i kuling, sier Fuglestad.

Den generelle oppfordringen fra myndighetene til folk nå, er å holde seg til sin hjemstedskommune for å begrense smittespredning, men også for å unngå å overbelaste helsetjenesten i kommuner med mye turisme.

I Strømstad er det normalt storinnrykk av norske båter i påsken, men i år regner havnesjefen der med at det blir stille. Gjestehavnen holder åpent med minimal bemanning, men svenske myndigheter har i likhet med norske stengt grensene for persontrafikk. Fra 17. mars er to ukers karanteneplikt for alle som kommer til Norge fra utlandet.

HORTEN: Havnen er åpen, men ønsker ikke besøk.