«Askeladden» i eventyrlige forhold

Os seilforening og Milde båtlag har slått sammen to seilaser til én og laget seilasen «Askeladden»,- som ble arrangert på Bjørnefjorden.

Publisert

OVER: Eventyrlige forhold under «Askeladden». Fotos: Janne Landaas og Svein Skoglund.

– Det ble mange seilaser nå på høsten og de to seilforeningene har derfor slått sammen Bjørnefjord seilasen (Milde) og Åpent Os mesterskap (Os) til Askeladden med overnatting på Godøysund og som ble seilt sist helg, forteller Svein Skoglund.

 

Det ble en virkelig eventyrseilas for de 31 båtene som hadde meldt seg til start, med et fantastisk vær. Men vinden var svært vekslende og det var om å gjøre å være på den riktige siden av fjorden når vinden var der.

 

Starten gikk fra Blia lørdag kl. 12:00, via en bøye ved Bleikja utenfor Kolbeinshavn, runding bøye ved Gulholmsflua ved innseilingen til Søre Øyane og til mål ved Fluøyane ved Godøysund.

Båtene ble delt inn i fem klasser; Tur, Dublehanded, lys uten spinnaker, lys t.o.m. 1.24 og lys f.o.m. 1.25, fordelt på to starter med ti minutters mellomrom.

Vinden var av og på underveis, riktigste valget var nok å slite seg over til Austevoll landet, selv om det så ut til at båtene over Lysefjorden hadde bedre retning og fart.

Kom en først over der og kunne sette stikk i skjøtene nedover mot Bleikja og dette viste det seg at dette var best.

 

Sosialt på Godøysund

Etter runding Bleikja ble det en skarp spinnakerlegg opp til bøyen ved Gulholmsflua, så skarp at flere hadde problemer med å stå opp med spinnaker, etter runding ble det en bedre spinnaker lens over fjorden mot Godøysund og mål. Vinden ble bedre underveis og siste biten ble riktig morsom seilas.

 

Det ble en fin kveld på Godøysund med sosialt samvær, Stedets pub var åpen for anledningen og det var mulig å få kjøpe Pizza og fiskesuppe for de som ønsket det, noe å drikke til var også mulig å få. Milde båtlag premierte første dags seilas med fine premier

Med det fine været så det ut for at alle koste seg, pratet seiling og taktikk utover kvelden. Kaiene på Godøysund er fine, måtte bare resten også komme tilbake som i storhetstiden.

 

Vindstille søndag

Søndag våknet seilerne til et fantastisk vær, men ingen vind å seile i. Da båtene kom ut til start kl. 11:00 ble det blåst utsettelse og det tok nesten to timer før vi kunne se noe vind ute på fjorden, men start ble det og vinden kom litt etter hvert for så å veksle både i retning og styrke, den lå ujevnt på over fjorden.

Det var om å gjøre å være der vinden blåste der og da for neste øyeblikk var det et annet sted den blåste. Siden det ble så lang utsettelse og lite vind ble løpet lagt direkte fra Godøysund til mål ved Alholmen uten for Strøno.

Båtene spredde seg på fjorden, noen var heldige å traff vinden andre mindre heldige og havnet bakover på listene.

 

Innlagt i regattaen var det kåring av årets Os-mester, beste båt fra Os Seilforening. ”Marlin” med Hermod Opstvedt stakk av med denne tittelen i år med god margin.

 

Premiering og vandrepokaler vil bli utdelt på Os Seilforenings årsfest 16. oktober og på en annonsert  Seilerkro i Bergen.

 

Vinnere av årets ”Askeladd”:

Klasse: LYS Doublehand

"Gleden", Maxi 1050, Finn Espeseth, Askøy Seilforening

Klasse: TUR

"Oseania",TRT 1200 GT, Kjetil Eriksen,Os Seilforening

Klasse: LYS Uten spinnaker

"Adagio", Bavaria 39 Cr, Bjørn Ofte, Milde Båtlag

Klasse: LYS t.o.m 1,24

"Bulle", First 31.7 LR, Stein Olav Drange, Milde Båtlag

Klasse: LYS f.o.m 1,25

"Marlin", Dehler 34 SV, Hermod Opstvedt, Os Seilforening