SHOPPING: Bilde av Charlotte Bratberg på handletur i Karibia, hvor de ble stoppet av politet som lurte på om de hadde fått med seg reglene.

Lange strekk for langturseilerne

113 båter i Karibia er registrert i en WhatsApp-gruppe som skal gjøre overfarten til Europa enklere, men det blir få stopp.

Publisert Sist oppdatert

Langturseilere SEILmagasinet har vært i kontakt med sliter med å få svar på hvor de kan reise, og hva som er regelen på ulike øyer og nasjoner. De fleste satser på lange strekk og få stopp, som kan være anstrengende. SEILmagasinet har den oppfatningen at seilerne har det bra der de er, men usikkerheten gjør dem fortvilet. De fleste vil vente til mai å krysse Atlanterhavet. Da reduseres sjansene for dype lavtrykk og kraftige stormer.

Sosiale medier

– Vi er nesten 200 medlemmer i WhatsApp-gruppen og 113 båter har skrevet seg inn på listen, 15 norske båter og mange danske og svenske, forteller Marieke Holthusen, som har opprettet kontakten med de norske båtene. Hun forteller at hun selv ikke har hatt kontakt med myndighetene i ulike land, men at de som forsøker ikke får klare svar. Hun håper på at havner vil åpnes opp etter hvert.

Satser på Azorene

– Vi leste på WhatsApp at havna på Horta er åpen for ankring, og at man har leveranse av mat og diesel, forteller Charlotte Bratberg i «Villa Vilja» som ligger koronafast i Karibia. De har planer om å sette kursen hjemover i slutten av april eller begynnelsen av mai.

SEILmagasinet har vært i dialog med den portugisiske ambassaden i Norge, og de forteller at det er to ukers karantene for alle som kommer inn til landet, men at tiltakene kan variere. Koronaviruset har kommet til Azorene, men ikke til alle øyene og i skrivende stund er det bare 67 rapportere tilfeller.

God tid

– Vi er på Gouadeloupe og er ganske fornøyd med det. Selvfølgelig er det kjedelig i lockdown (de samme reglene som i Frankrike, mye politi i gatene), men vi har alt vi trenger og prøve å gjør det beste ut av det, fikser masse små ting i båten, ligger i hengekøye og leser, og snakker lenge med venner og familie på telefonen, forteller Marieke Holthusen til SEILmagasinet.

Nettsiden noonsite er en bra kilde for å holde seg oppdatert

SMITTE: Kartet til Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at koronaviruset har kommet til de fleste land i Karibia.