Bånn gass mot mål

«Camper» redder æren, men det blir ingen topplassering i Fastnet Race. Første båt er alt i mål.

Publisert Sist oppdatert

RUNDET: Endelig kom vinden for norske «Camper», en VO70-båt med Thomas Nilsson som skipper.

«Camper» rundet den berømte steinen Fastnet ved midnatts tider, og har holdt høy fart østover mot mål over det Keltiske hav. Den norske båten nærmer seg nå sørvesttuppen av England, og har vist at de holder farten med proffene. «Camper» har hatt en duell med jentebåten i Volvo Ocean Race «SCA», og seilte bedre enn den i går. I natt derimot har «SCA» som har fått forsterket lag med Aksel Magdahl seilt raskere. Raskere har også de nye IMOC60-båtene seilt. «SMA», tidligere «Macif» leder klassen, og ser ut til å tjene på å seile nord for begrensningsområdet ved innseilingen av den engelske kanal.

Første i mål

«Camper» seiler i canting-keel IRC-klassen. Akkurat nå ligger båten nr. 8 i klassen og 230 over-all. I går var de helt nede på 290. plass. Mange av de raske båtene har ikke hatt nok vind. De får ikke glede av kjølen som kan kantes til lo for mer stabilitet. Det har vært så lite vind at heller ikke vannlinjelengde har gitt uttelling.

Nå har «Camper» forholdene de må betale for under IRC-reglen og vil klatre. Holder de også unna for «SCA» og den nye generasjonen IMOCA60-båter, så går de i mål med æren i behold.

Med de største båtene har holdt god fart, og ble ikke ligende helt stile da vinden forsvant. Den 130-fots lange trimaranen «Spindrift» var i mål rett før midnatt. Fem timer senere var første en-skrogs båt i mål. Det ble ikke uventet «Comanche», men bare en halv time før «Rambler88» som sannsynligvis vil vinne CK-klassen.

Den store stjernen

Tyske «Momo» er blitt Fastnet Race stjerne. Den 72-fots lange holdt farten til «Comanche» og «Rambler88» store deler av veien, og gikk i mål bare to timer etter «Comanche». «Momo» har også ledet over-all-plasseringen i store deler av racet.

«Momo» er en helt ny båt, men har samme skrog som Maxi 72 «Ran». «Momo» er bygget for Maxi 72-klassen, som tidligere ble omtalt som Mini Maxi-klassen. Maxi 72 kan beskrives som oppskalerte TP52-båter. «Momo» viste at klassen har usedvanlig gode lettvindsegenskaper. «Momo» er tegnet av Judel&Vrolijk.

Bedre vindforhold i tiden fremover vil være til de små båtenes fordel, men det skal litt til for å slå «Momo» i sammendraget. Du kan følge innspurten på Fastnet Race her.

TRACKING: Hovedfeltet ligger nå i det Keltiske hav og holder høy fart. Det blåser 20 knops vind fra sør, sørvest.