Spring: Ved å hoppe i land med et spring, kan båten legges til kai ved full sving, og deretter kan man gå forsiktig fremover med motoren. Før tillegging må det legge en plan og fordele oppgaver. Tau og fendere skal henge på plass.

Bli trygg på sjøen ved å glane på en skjerm

I 2017 var SEILmagasinet med på praktisk båtførerkurs og lagde videoer. Det gir deg nyttig informasjon for en trygg sommerferie på sjøen.

Publisert Sist oppdatert

Mange er kritiske til den norske modellen hvor det er mulig å få båtførerprøven med et kurs i løpet av en helg, langt fra sjøen. Det finnes et internasjonalt båtførerkurs som har en praktisk utsjekk, ICC, International Cerfiticate of Competence. Innholdet i filmene er hentet fra dette kurset, og ved å studere disse, vil du få en bedre forståelse av hva du må kunne for å ferdes trygt på sjøen.

Den eneste av disse filmene som er utenfor pensum er den om seiltrim. Det er filmen om hvordan man legger til kai som har fått flest visninger siden den ble publisert.

– De fleste vil ha glede av et slikt kurs. Det blir strengere å leie båt i utlandet, og flere krever et internasjonalt bevis. Svært mange født før 1980 mangler også norsk båtførerbevis, forteller Seeberg. For å få internasjonalt båtførerbevis – ICC – må du ta båtførerprøven og en praktisk utsjekk. ICC står for International Cerfiticate of Competence. Du må også fylle ut en egenerklæring om helsen, hvor du bekrefter at du er fysisk og psykisk skikket for å føre en fritidsbåt.

– I altfor mange familier er det kun far som kan styre båten og føre den til land. Det er sjelden å se mor til rors og far med fendere og fortøyninger. Et praktisk kurs gjør at hele familien kan manøvrere båten. Det øker sikkerheten, legger Hesstvedt til.

1. Gode grunner for å ta seilkurs

2. Sjekke båten før avreise

3. Ruteplanlegging

4. Ut fra havn

5. Vikeplikt

6. Navigasjon

7. Seiltrim

8. Ankring

9. Legge til kai

4.S