ILLUSTRASJONSBILDE: Båtplass er gullverdt, og retten til dette kan bli en juridisk diskusjon.
ILLUSTRASJONSBILDE: Båtplass er gullverdt, og retten til dette kan bli en juridisk diskusjon.

Rett til båtfeste

Retten til båtplass kan være gull verdt, men rettigheter som tilsynelatende ikke er tinglyst kan være vanskelige å dokumentere. Da kan gamle grunnbøker være redningen.

Vi bor på en eiendom uten strandlinje, men det er ikke langt til vannet. Mellom oss og sjøen er det kanskje noen hundre meter. Da vi kjøpte vår eiendom fikk vi opplyst at det fulgte med rett til å fortøye båten i en ring i svaberget ved stranden. Det lå også med en kopi av et gammelt håndskrevet dokument som beskrev rettigheten. Der står det også at retten gjelder adkomst og hvilke eiendommer dette gjelder. Det var åpenbart bare én stor strandeiendom mellom oss og sjøen da dokumentet ble laget, og vi har forstått at denne eiendommen senere er delt opp i flere tomter. Da vi nylig kjøpte oss båt og ønsket å ta i bruk rettigheten, har eier av eiendommen med strandlinje nektet oss dette. Eier sier at han ikke er kjent med noen slik rettighet. Han sier at han har undersøkt grunnboken og at rettigheten ikke er tinglyst og dermed ikke gjelder. Må vi finne en annen plass å ha båten?

Svar: Ved fradeling av tomter så er det klare utgangspunktet at såkalte servitutter – bruksretter/rådighetsretter – fortsetter å hefte på den fradelte eiendommen. Det samme gjelder dersom eiendommer selges. Som hovedregel kan ingen overføre større rett enn man selv har. Det vil si at ny eier som utgangspunkt må respektere begrensninger på eiendommen som tidligere eier har lagt på denne, for eksempel ved avtale med tredjepart.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER