Test fra arkivet: Bavaria 890

På vannet med Bavaria 890
Tyskerne bygger båter mer rasjonelt, og den ni meter lange nyheten viser gode ideer, men også klare svakheter.
I vår testguide har vi 36 tester av Bavaria, flere enn noen andre verft. Det var på slutten av 90-tallet at Bavaria-salget eksploderte i Norge, men den første testen av Bavaria vi gjorde var alt i 1982. Testen ble skrevet av Morten Jensen, og publisert i Seilas og Båtliv over to sider i nummer 3-1982.
Bavaria startet med båtproduksjon i 1978, med kun seilbåter frem til 2001. Første modell het Bavaria 770, en båt tydelig inspirert av Maxi 77. Det er få Bavaria fra før 1990 i Norge, men det ble solgt en Bavaria 770 denne våren til 30 000. I 2010 fikk vi seilt en brukt Bavaria 890, en båt som hadde holdt seg svært bra.

Tyskproduserte båter er ikke av dem som opptrer hyppigst på det norske markedet. Prisen, på grunn av sterk D-mark og høye arbeidslønninger har gjerne representert et naturlige hinder for suksessrikt salg, men faktum er også at det ikke fins sa mange produsenter av seilbåter i Tyskland - til tross for det enorme markedet landet representerer. l stedet har Tyskland være eksportørenes Mekka.
Men tyskerne begynner sa smått å slå tilbake, i første rekke representert ved det store verftet Dehler Yachtbau. som blant annet har kastet sitt blikk på Norden, på Pelle Pettersons enemerker så å si. Resepten er en uhyre gjennomtenkt og rasjonell produksjon. for å få prisen på båtene ned på et konkurransedyktig nivå. Det har de stort· sett klart. og det er så smått blitt en viss import av tyske bater til Norge.
En god nummer to er Bavaria Yachting som også har klart å presse sine priser ned på et anstendig nivå etter samme resept. Bavaria 890 er flaggskipet i flåten deres. Størrelsen. 8,9 meter, røper at verftet til nå har satset på båter i mellomklassen. Den linjen brytes imidlertid denne våren. da presenteres en ny 11.3 meter lang båt.
Men nå altså: Bavaria 890
Nordiske, franske og engelske bater har alle sine særtrekk - det samme må sies om de tyske. Hva som spesifikt særpreger dem. er vanskelig å påpeke, men assosiasjoner med tyske kjøkkeninnredninger faller en umiddelbart i hu. De er gjerne massive, litt tunge og kompakte, men gjennomførte Bavaria 890.

Savner vind
Vi har sett på Bavaria 890 ved to anledninger. Den første gangen var i forbindelse med var Stavern-test, der vi som kjem var en hel uke uten at vindmåleren bevegde seg over 3-4 m/sek. Båten var den gangen splitter ny. og den avslørte en hel rekke barnesykdommer når det gjaldt innredningen. l høst kom en forbedret versjon. men nok et optimistisk forsøk på å få prøveseilt båten strandet i vindstille og i regn.
Vi er derfor nødt til - i denne rapporten å konsentrere oss om alt annet enn seileenskapene. Hvordan båten oppfører seg i sjøen har vi kort og godt ikke noe grunnlag for å utale oss om ennå. Men vi håper å få seilt båten tidlig denne våren, og vil komme tilbake til den rapporten ved en senere anledning - i S&B 6 eller 7-8/82.
Under dekk
Den nåværende innredningsløsningen i Bavaria 890 er i utgangspunktet tradisjonell og gjennomprøvet. Det er ikke gjort noe forsøk på å lage fiksfakserier i håp om å presse inn lure kombiløsninger. Bavaria 890 representerer etter vår mening et ærlig forsøk på å lage en sjørikitig og funksjonell innredning. men det er noen detaljer som røper ar det ennå er et stykke igjen.
Skissen over innredningen gir et klart inntrykk av hvilken planløsning som er valgt. og i stedet for å beskrive den nærmere. vil vi gi følgende kommentarer til løsningens utførelse:
Vi starter i forpiggen. der en smart detalj er køyene. som med hele køyebunnen kan slås opp mot skrogsiden. slik at seilene kan stues rett fra dekksluken og ned i seilbingen under køyene: Vanligvis er det madrasser som må skyver til side og løse plater som ·må løftes bort. Litt tranet er det forut: ståhøyden er 145 cm. Oppunder dekket helt i skarpen er det montert et skap av tynn finer som virker i spinkleste lager. Med de voldsomme bevegelsene det blir så langt forut -i båten. er det neppe tilrådelig å stue særlig tunge gjenstander i del. Skapet er stort nok til lett sengetøy. og egner seg til det såfremt det holder seg tørt der. Det gjorde det mens vi hadde båten. men det er et utsatt sted med hensyn til lekkasjer.





Toalettet har ståhøyde på 173 cm og er 60 cm langt. Rommet kan isoleres fra forpigg og salong ved hjelp av skyvedører. Låseklipsene for dørene var av plast og latterlig svake. Flere av dem var da også defekte på vår prøvebåt.
–Vi har gitt beskjed til produsenten at vi ikke aksepterer dette kommenterer importøren Hans Weldingh i Stavern Marina.
Toalettet byr på akseptabel plass, spesielt med tanke på at båten ikke måler mer enn knappe 9 meter. Det er utstyrt med en renslig plastdørk som er lett å holde ren. Dusj er ekstrautstyr. -dyrt sådant, fordi det krever en automatisk pumpe som kan suge ut spillvannet umiddelbart. Bavaria 890 er svært flat i bunnen. slik at det ikke fins noe oppsamlingskum. Det minste vann som kommer under dørken, vil straks komme til syne over og skylle opp langs skrogsidene når båten krenger. Men når så er sagt. skal det tillegges at båten virket forseggjort med henblikk på å hindre lekkasjer slik at det ikke skal kunne sige inn noe bunnvann. Men av erfaring vet vi at dette nær sagt er uunngåelig. For å hente opp eventuelt vann, er det montert en pumpe som opereres fra cockpiten.



Vi er kommer inn i salongen som fullt og helt er bygget opp av mahognyfiner. Det ser skikkelig og ordentlig ut, med Lister rundt alle bjørner og kanter. Vi sitter dog igjen med det inntrykk ar listene enkelte steder er litt for markerte. Det synlige treverket har en utmerket lakkert finish.
Under benkene er det ventilerte stuerom. mens det er godt med hylleplasser over seteryggene. Bavaria 890 må tydeligvis være beregnet på tørste folk, -ikke mindre enn tre rom, hvori iberegnet stuerommet i midten av salongbordet, inneholder utsparinger for flasker og glass!
Byssa er standardutrustet med belte. slik at det er mulig å spenne seg fast om det skal lages mat under seil. Bavaria 890 representerer en av de få båtene vi bar sett med denne detaljen. Litt trang og dyp er byssa. Trangt i det vi savner litt mer avsettingsplass, dyp fordi det er vanskelig å nå rommene for mat ut mot skrogsiden. Det elektriske anlegget har sin sentral over kartbordet, der el oversiktlig panel med sikringer er lett tilgjengelig.



På dekk
Bavaria 890
LOA | 8,94 m |
Lvl | 7,30 m |
Bredde | 2,95 m |
Dybde | 1,65 m |
Storseil | 18,1 kvm |
Genu | 25,2 kvm |
Fokk | 15,6 kvm |
Spinnaker | 60,4 kvm |
Motor | 17 hk |
Pris | 242 700 (1982) |
Dekksutrustningen virker velfundert. med alle fall tilbakeført til cockpit. solide rekkestøtter og utsparinger og avløp her og der for å unnga vannansamlinger ved stilleligge. Dekket er godt skli-sikret. bortsett fra enkelte runde, glatte hjørner i forbindelse med hyttetaket. En sakalt «Maxi-bøyle» rundt masten er en fin detalj. Bavaria Yachting produserer selv en hel del av beslagene ombord.
Fallene kan opereres selv med sprayhood oppslått -det man må ta med på kjøpet i forbindelse med den løsningen, er at det kan komme vann under sprayhooden og inn i cockpiten om der kommer sjø over dekk ..
Cockpiten er konstruert med henblikk på rattstyring, men båten kan også utrustes med rorkult, noe vår prøvebåt var. Det høye fribordet gir store stuerom i cockpitbenkene - det aktre etter vår mening uhensiktsmessig stort i forhold til åpningen.
Bavaria 890 er alt i alt et bastant og trivelig bekjentskap. Hvordan båten seiler vet vi som sagt ikke. bortsett fra at den i lite-vind gled len igjennom vannet. Men vi håper a komme tilbake med mer om seilegenskapene senere.
Du finner flere tester på SEILmagasinets testguide.
