TEST: First Yacht 53

Når markedet får bestemme

Det er store forventninger til Beneteau når First skal relanseres. Vi har seilt deres nye 53-foter i frisk vind.

Publisert Sist oppdatert

First Yacht 53

Pluss

  • Lekker design
  • Høy komfort
  • Nye løsninger

Minus

  • Åpen cockpit
  • Liten salong
  • Krever mye ekstra

Spesifikasjoner

LOA17,16 m
Bredde5,00 m
Dybde2,50 m
Ballast4 500 kg
Vekt15 500 kg
Mastehøyde25,8 m
Diesel400 l
Vann720 l
Motor80 hk
Storseil87 kvm
Fokk79 kvm
Gennaker254 kvm
Pris8 mill kroner

– Vi har skapt en båt som er tilpasset Beneteaus markedsanalyse, forteller designer Lorenzo Argento. Han har skapt First Yacht 53 sammen med Roberto Biscontini. Lorenzo Argento var tidligere kollega med Lica Brenta, og har vært med å utvikle flere Wally-båter. Argento har også seilt i Norge, da han leverte Brenta 42 til Anne Grete Eidsvig i 2012.

– Denne båten har alt, egentlig alt for mye. Vekten skulle heller vært i kjølen, sier konstruktøren.

SEILmagasinet mener at tilpassing til markedets ønsker er båtens svake side.

Krevende kunder

First Yacht 53 har en hyggelig inngangspris på 482 800 euro, men båten vi har prøveseilt var fullt spekket og har en prislapp på 850 000 euro, uten moms. Det er et heftig prispåslag, men gjør båten til et smykke. Prisen inkluderer også en heftig 3Di seilgarderobe fra North Sails. Båten er nok ikke like kul med aluminiumsmast, hvitt skrog og plastdekk.

Hele ideen med båten er å imponere, og det gjør den. Både i eksteriøret og interiøret er det gjort grep som viser at Beneteau er med å videreføre utviklingen.

Målgruppen er turseilere som ønsker å seile fort, men samtidig ha alt av komfort, sier verftet. Vi mener at status, og målet om å imponere andre også har vært viktig. Etter å ha seilt båten mener jeg at den typiske kunden heller er av typen vi møter i TV-serien Exit, enn hva vi forbinder med en tradisjonell turseiler.

Beneteau har også kjøpt Seascape, og omdøpt båtene til First. Men lengre unna Seascape kan ikke konseptet rask seilbåt være. I Seascape handler alt om enkle og funksjonelle løsninger. I First Yacht handler det om stil og komfort. Filosofien kunne ikke vært mer ulik.

Enorm båt

Vi seilte First Yacht 53 i forbindelse med Årets Båt. Det var frisk vind 10-12 m/s på morgenen som løyet utover dagen. Jeg hoppet om bord i 53-foteren etter å ha seilt X4.0. I 40-foteren seilte vi med full seilføring og full kontroll, mens 53-foteren hadde tatt to rev.

Den er fem meter bred, og med en åpen cockpit med dansegulv mellom rattene, ble seilopplevelsen lett skremmende. To ror gir godt grep selv om båten krenger mye, men opplevelsene i cockpiten med båten på skrå var ikke god. To rev var nødvendig for å ha det komfortabelt og trygt. Heldigvis er det gode håndgrep både på rattpidestallen og på cockpitbordet.

BRED: Med fem meter mellom rekkene er det krevende å holde seg på plass i cockpiten i sjø.
BRED: Med fem meter mellom rekkene er det krevende å holde seg på plass i cockpiten i sjø.
KOMFORT: Cockpiten fungerer best når båten ikke krenger. Elvinsjer er helt nødvendig.
KOMFORT: Cockpiten fungerer best når båten ikke krenger. Elvinsjer er helt nødvendig.

Den åpne og brede cockpiten er ikke noe spesielt for First. Dette er en løsning vi har sett på mange av denne typen båter, en løsning som generelt sett gjør båten mindre egnet for havseilas, men bedre for sosiale sammenkomster i havna. Det er to cockpitbord med god passasje i mellom. Benkene var utstyrt med puter som var blitt våte av sprut over dekk.

Båten var tung på rattet, men det henger sammen med at autopiloten var koblet til. Med den store bredden opplevde jeg båten som en enorm 53-foter.

Cockpiten er utformet med tanke på at rormannen kan betjene vinsjer. Vinsjene er plassert nær rattet, for nært. Det blir trangt om det skal være en dedikert seiltrimmer. En elvinsj er standard. Her trengs det el på alle vinsjer, som på testbåten. Kreftene er for store til at man kan trimme med vinsjhåndtak annet enn i lett vind.

Designerne har brukt hodet under utviklingen av cockpiten. Dørken holde samme nivå også på utsiden av der romannen sitter. Det gjør det enklere å komme frem på dekk. En bra løsning. Ergometrien for rormannen er også god, enten stående eller sittende.

Godtstog

Testbåten var utstyrt med de beste seilene, og hadde en karbonmast som var en meter høyere enn standard. Båten hadde også performance-kjøl med vekt på 4,5 tonn og dybde på hele tre meter.

Vinden løyet, og etter hvert seilte vi med code 0 og fullt storseil i 5–6 meter per sekund. Vi toget av gårde i 9–10 knop, og jeg opplevde båten som et raskt godstog. Båten veier også 17 tonn med alt utstyret. Den fungerte utmerket i slike forhold.

Vi rullet inn code-seilet, og gikk på skarp kryss. Med sløreseilet på rull foran fokka, ble luftstrømmen forstyrret og det reduserte høyden. Vi gikk opp mot 30 grader effektiv vind med fart på rundt åtte knop.

TOG: Kreftene er voldsomme på 53-foteren. Båten må reves tidlig.
TOG: Kreftene er voldsomme på 53-foteren. Båten må reves tidlig.

Styringen er nøytral, med mye friksjon fra B&G-autopiloten, så jeg fikk ikke godfølelsen på rattet. Code-rullen ødelegger for lusene, så det ble rett og slett utfordrende å finne det riktige sporet.

53-foteren er rask, men det er ikke det samme som stor seilglede. Det var en nedtur å komme fra X4.0 til First Yacht 53, men seilgleden kom fullt tilbake i J/99. Opplevelsen av elementene blir sterkere i en mindre båt.

For det sosiale

Tre store lugarer med hvert sitt bad er innredningsoppskriften på en båt av denne størrelsen, men standard er to bad og en større bysse. I tillegg er det et mannskapskrypinn helt forut som også kan brukes som seilbinge.

Skroget har et enormt volum med sin store bredde og høye fribord. Overbygget er lavt. For å utnytte volumet optimalt er hovedskottet skråstilt 90 grader på skroget. Det gjør at innredningen kan lages med mest mulig 90 graders hjørner, men allikevel utnytte båten best mulig.

Stilen under dekk er lys og kul. For de konservative vil den nok oppleves som kald og upersonlig. Nok en gang får jeg assosiasjoner til TV-serien Exit.

SALONG: Byssa er fantastisk, og hele salongen er skapt for party.
SALONG: Byssa er fantastisk, og hele salongen er skapt for party.

Beneteau har funnet ut at eiere av slike båter neppe inviterer til store middagsselskaper, og har nedprioritert dette. I stedet er det en enorm L-sofa med tykke brede puter som tar mesteparten av plassen. Her er det kun et lite og lavt salongbord. Det er enorm dørkplass, og en liten dinette med plass til fire, er båtens spiseplass. Denne kan utvides til seks, med ekstra puter.

FROKOST: Sittegruppen er latterlig liten og kun egnet til frokost, men eierne av en slik båt vil nok ta middagen på land.
FROKOST: Sittegruppen er latterlig liten og kun egnet til frokost, men eierne av en slik båt vil nok ta middagen på land.
LEIDER: Her kan du gjøre entré med stil. Leideren er bred og slak.
LEIDER: Her kan du gjøre entré med stil. Leideren er bred og slak.

Byssa er enorm. Her er det kjøleskap i full høyde samt oppvaskmaskin. Byssa er plassert ett trinn lavere enn salongen. En solid benk øker stueplassen og fungerer som et godt gripetak, enten man skal jobbe i byssa eller bevege seg fremover i båten. Skal du lengre frem, er det mindre å gripe tak i.

Litt overraskende er det at båten ikke har et skikkelig kartbord. I stedet er det er stort bad på styrbord side og et mindre på babord.

Eierlugaren er enorm. Her har køya full bredde i forkant. Badet er todelt, med dusjrom på babord side og wc på styrbord.

LUGAR: Forpiggen er enorm, og dusj og wc er delt. Her vil selv en landkrabbe finne seg til rette.
LUGAR: Forpiggen er enorm, og dusj og wc er delt. Her vil selv en landkrabbe finne seg til rette.

Akterlugarene er også rommelige, men ikke enorme. Større skap ville nok mange ønsket seg. Køyene har full bredde hele veien. På utsiden av køya er det plass til å legge fra seg ting.

GJESTER: Lugarene akter er også imponerende. Det er mulig med tre bad, men da på bekostning av byssa.
GJESTER: Lugarene akter er også imponerende. Det er mulig med tre bad, men da på bekostning av byssa.

Mye teknisk

First Yacht 53 har vakuumstøpt skrog og dekk med sandwichkonstruksjon hvor det er brukt balsa som kjernemateriale. Balsa er billigere enn skum. Også bunnrammen er vakuumstøpt, og den er laminert fast i skroget. Det er en effektiv og grei produksjonsmetode.

Masten står på dekk. Det er uvanlig på en skarpseiler av denne størrelsen, men brukt på Volvo Ocean Race-båtene. Med masten på dekk, er det bare en liten støtte i salongen.

Både standardmasten og karbonmasten har rodvant. Vantene står plassert helt ute i skrogsiden.

Dørken er lagt oppe på en ramme av aluminium som er stiv og død. Det skal hindre knirkelyder, og er en løsning som er vanlig på superyachter.

Skap låses med plasthemper som ikke virker særlig solide, men sikkert er greie nok. Plast kan være bedre enn metall. Det er det i hvert fall for skroggjennomføringer, hvor båten har kompositt for septik, men messing på annet.

AC-opplegget og alt av tilleggsutstyr stjeler verdifull stueplass, og øker båtens vekt. Båten er også utstyrt med en jollegarasje som har plass til en 2,5 meter RIB. Det er tilgang til jolla fra oversiden, så den kan fylles med tau og fendre, men løsningen tar plass. Baugen går inn i det digre tekniske rommet mellom akterlugarene, og tar litt av plassen over køyene også.

GARASJE: Det er plass til jolla bak. Men det stjeler volum.
GARASJE: Det er plass til jolla bak. Men det stjeler volum.

Kul, men mye penger

First Yacht 53 er en visuelt imponerende båt. I Norge markedsføres den til en pris på 6,1 millioner kroner, men kjøpere av en slik skute vil minst legge til to millioner kroner i utstyr. Beneteau vet nok godt hva kjøperne ønsker, og de har skapt et unikt produkt i markedet. Men jeg er ikke i målgruppen. Båtkjøpere vet ikke sitt eget beste. Slik jeg opplever båten, har den sin sterke side i moderat vind. Dette er ikke båten du kjøper for å seile raskt over Nordsjøen, eller seile Fastnet Race med, men du kan komme deg raskt rundt Færder Fyr i Færderseilasen, og helt klart vinne festen i Tønsberg.

Beneteau har nå lansert båten i en Oceanis-versjon, Oceanis Yacht 54. Den har targabøyle og en mer turvennlig cockpit. På denne har også salongen byttet plass med sofagruppen, som er fornuftig. Oceanis Yacht blir nok er versjon med bredere målgruppe.