Blir Desjoyeaux historisk?

Vinneren av Vendee Globe i 2000/01 har etter halvseilt løp tatt ledelsen i denne regattaen. Vinner han igjen blir Michel Desjoyeaux historisk

Publisert

Det er selvsagt altfor tidlig å spå vinneren av Vendee Globe seilasen 2008/09, ikke minst fordi mastene knekker som fystikker rundt omkring og det er mange andre faremomenter selerne skal takle herfra og inn.

Det er imidlertid lov å la seg imponere av Michel Desjoyeaux som nå har tatt teten i regattaen, vel 26 nm foran Roland Jourdain, 61 nm foran Sebastein Josse og 73 nm foran Jean Le Cam som nå utgjør en klar tetkvartett etter at Peyron og Golding brakk mastene og Jean-Pierre Dick som lenge så formidabelt sterk ut, kolliderte med noe som fløt i vannet og nå er på vei mot smulere vann i le av Australia for å reparere styrbord ror.

I ekstremseiling er det noe som heter at to finish first, first you have to finish, og det gjelder i høyeste grad for soloseilerne i Vendee Globe regattaen. Desjoyeaux har imidlertid imponert voldsomt med sin tilsynelatende sterke evne til å gi gass når han har kunnet, og til å bremse når han har måttet.

Etter å ha startet to døgn og ca 600 nm bak konkurrentene har han plukket distanse jevnt og trutt inntil han før passeringen av Kerguelen var helt oppe i tetsjiktet. Mens først Löick Peyron og siden Mike Golding mistet mastene i stormbygene, holdt Desjoyeaux igjen og lot seg kaldt og rolig distansere av konkurrentene, før han igjår igjen la seg på gasspedalen og for første gang i regattaen tok ledelsen.

Nå ligger Desjoyeaux og cruiser 1-2 knop raskere enn konkurrenentene, og selv om marginen på 26 nm er for intet å regne kan man ikke unngå å la seg imponere av hvordan Desjoyeaux, eller «le professeur» som han gjerne kalles, til nå har disponert løpet sitt.

Powered by Labrador CMS