BESKYTTET: Hamburgsund er et langt sund som ligger godt beskyttet mellom fastlandet og Hamburgö. Her er det bra fasiliteter og flere hyggelige restauranter
BESKYTTET: Hamburgsund er et langt sund som ligger godt beskyttet mellom fastlandet og Hamburgö. Her er det bra fasiliteter og flere hyggelige restauranter

Hyggelige Hamborgsund er som en sprekk i fjellet

I vår serie om hyggelige havner i Bohuslän går ferden denne gangen forbi Grebbestad, Tanumstrand og Fjällbacka ned mot Hamburgsund.

Posisjon: Sør for Fjällbacka

N58°33´ Ø11°16´

Går man leia sørover etter Rossöhamn, og hopper over Väderöarna, så passerer man det smale Havstenssund.

Her finnes det båtverksted og tilbehørsbutikk. Sør for Havstenssund ligger det åpne strekket Tjurpannan med sine beryktede klipper. Blant nordmenn mest kjent som «Gula Humpen». Her bør man holde god høyde ved kraftig pålandsvind.

Vår ferd fortsetter forbi Grebbestad, Tanumstrand og Fjällbacka ned mot Hamburgsund. Fjällbacka er en idyllisk plass, men om sommeren er det trengsel både ved bryggene og på land.

Da er Hamburgsund et hyggeligere alternativ. Dette lange sundet er som «sprekk i fjellet», og det kan være en av grunnene til at denne godt beskyttede plassen ble bosatt allerede under vikingtiden.

Den nordre innseilingen har det merkelige navnet «Vänd igen» og innseilingen i sør «Slottet» etter en gammel tingplass fra 1000-tallet.

Hamburgsund er en familievennlig og lun gjestehavn med nærhet til sentrum og tilbudet av restauranter og butikker. Gjestehavna består av to hovedbrygger; En av bryggene ligger på fastlandet sør for ferjeleiet, mellom fiskehavna og marinaen. Den andre gjestehavna ligger midt imot på Hamburgö, og den ligger like inntil ferjeleiet.

Sydvest for Hamburgsund ligger øya Saltskär med et av kystens merkeligste sjømerker. På avstand ser båken ut som en kvinnefigur, og den har fått navnet Saltskärs käring. En beryktet, kvinnelig vrakplyndrer skal ha gitt inspirasjon til navnet.

.