HUMMER: Rossöhamn ligger i en beskyttet vik som tidligere var oppsamlingsplass for all hummer som ble fanget i nordlige Bohuslän.

Rossöhamn er kjent for hummerfiske

Mellom Tjärnö og Rossö styrer man inn i en beskyttet vik som en gang i tiden var sentrum for hummerhandelen i Bohuslän.

Posisjon: Sør for Strömstad

N58°51´ Ø11°10´

To år med restriksjoner er over og det idylliske farvannet i Bohuslän venter med åpne viker på norske båtfolk, og i denne artikkelen besøker vi Rossöhamn.

Fra Ursholmen seiler vi østover og inn mot fastlandet igjen. Mellom Tjärnö og Rossö styrer man inn i en beskyttet vik som en gang i tiden var sentrum for hummerhandelen i Bohuslän.

Da det store sildefisket på 1700-tallet opphørte i 1809, ble fiskerne tvunget til å finne nye måter å livberge seg på. Mange tok i bruk teiner og hummerfangsten økte. Fangsten ble samlet i samleteiner som tidvis fylte hele Rossösundet. Her lå teinene godt beskyttet, og det var god gjennomstrømning av vann.

I dag er ikke hummeren like nærværende, og i stedet fylles Rossöhamn av fritidsbåter på sommeren. På den store brygga er det musikk flere kvelder i uka i høysesongen.

I havnemagasinet i Rossöhamn er det kafé og restaurant, samt en utstilling om nasjonalparken og om hummerfisket på Rossö.

På halvøya Kockholmen som ligger sør for Rossöhamn kan man spasere langs sjøkanten eller ta et bad fra svabergene i sydvest. Fra toppen av halvøya har man utsikt over hele Kosterskjærgården.