TRAFIKK: I den indre delen av gjestehavna kan det være ganske livlig på kveldene

I Strømstad bunkrer båtfolk mat og drikke

To år med restriksjoner er over og det idylliske farvannet i Bohuslän venter med åpne viker på norske båtfolk. I en serie artikler publiserer vi ti tips til båtturer i Bohuslän, og vi starter i Strömstad.

Posisjon: Nordre Bohuslän

N58°56´ Ø11°10´

Strømstad har i mange år vært en favoritthavn for norske båtfolk på ferietur. Den store og gode gjestehavnen ligger rett over grensen fra Norge, og byr på stort utvalg av mat og drikke til en relativt rimelig penge.

Strømstad er dessuten nordligste punkt på det vi nordmenn ofte omtaler som svenskekysten, og turistnæringen i Sverige gjerne kaller "bästkusten".

Det er den godt beskyttede skjærgården med sitt enorme antall øyer som gjør Bohuslän så populær blant fritidsbåtfolk og sommergjester. Og i de gamle fiskehavnene er det velutbygde gjestehavner og gode servicetilbud. I en serie artikler vil vi presentere ti gjestehavner og naturhavner mellom Strömstad i nord og Marstrand i sør.

Strömstad nord i Bohuslän er Sveriges vestligste by som ble befolket allerede på 1500-tallet. Ved Strömsån fantes en stor fløtningsplass som het Strömmen. Da den ble by, eller «stad», fikk den også navnet Strömstad.

Senere på 1600-talet var byen underlagt både Danmark og Norge, og først på begynnelsen av 1800-tallet ble byen svensk. Både fiskeri, hermetikkindustri og stenindustri har vært viktig for Strömstad, som også ble et populært badested.

Strömstad er et bra sted å bunkre proviant for ferden videre sørover i skjærgården, og i havna lengst i sør er det rikelig med gjesteplasser ved flytebrygger.

Her er det også bunkringsplass for drivstoff, noe som fort fører til mye trafikk. Om man vil ha en roligere overnattingshavn så kan man gå en bit nordover mot Marieholms marina som har gjesteplasser nedenfor hotellet. Marieholms marina har verksted og kran.

Strømstad 29. juni. En drømmekveld uten for mye båter.

.