Brikkene faller på plass i Kina
Brikkene faller på plass i Kina

Brikkene faller på plass i Kina

I dag er det 11 dager til OL-seilingen starter i Qingdao. Sportssjef Espen Guttormsen er på plass for å tilrettelegge mest mulig for seilerne. SEILmagasinet har snakket med ham om de norske utøverne.

Publisert

Sportssjefen i Norges Seilforbund, Espen Guttormsen, er på plass ved seilsportsenter i Qingdao og gjør sitt for at alt utstyr er på plass før seilerne ankommer arenaen – som han forøvrig mener er svært bra.

– Jeg mener det har aldri vært en bedre seilarena i seilsportens historie enn det vi ser her i Qingdao. Det er svært godt tilrettelagt har på alle mulig måter og det er helt tydelig at dette er et land som er vant til å håndtere store menneskemengder. Dettte går knirkefritt, sier Espen Guttormsen til SEILmagasinet.

–  Angående forholdene på vannet er det helt ettter oppskriften: lett sjøbris fra klokka ett til klokka seks. Det kan nok se ut til at det blir litt venting for seilerne på vannet, men det blir nok som ellers i seiling – bestemann vinner uansett til slutt.

– Og det er fritt for sjøgress, nesten, men det ser ikke ut slik vi så på bilder for en stund siden. Her er det ferdig pløyd, fortsetter Guttormsen.

ONE BY ONE. Espen Guttormsen nærmer seg eksamen. Først ut er Finnjolle og Yngling, som begge starter seilingen 9. august. Guttormsen hadde følgende kommentarer om sine utøvere 11 dager før det hele settes igang:

YNGLING (Siren Sundby, Alexandra Koefoed, Lise Birgitte Fredriksen): Jentene er på plass og klare og utstyret kommer hit i morgen. De har ikke seilt i denne omgangen, for de har vært hjemme i Norge en uke, men de har trent 4,5 uke og har dermed fått mye tid på kinesisk vann. Allle jentene er friske, men jeg håper de har litt nerver. Det er bare sunt.

FINNJOLLE (Peer Moberg): Peer har for tiden sommerferie på Hvasser. Han er som vanlig ikke av de raskeste. Han kommer sent, men godt, og er på plass 5. august. Det vi så når han trente her sist var oppløftende. Båten er på plass i Qingdao.

49er (Christopher Gundersen, Frode Bovim): 49er-gutta har trent mye – både her i Qingdao og i Norge. Alt utstyret er på plass og det vil gutta også være den 2. august. Begge to er friske og raske og klare for OL.

LASER RADIAL (Cathrine Gjerpen): Cathrine kommer også 2. august. Bjørn Lofterød var på trekning av båt i dag, som forøvrig foregår etter lottometoden, og Cathrine har fått lykketalllet 69. Angående Cathrine tror jeg det meste av beruselsen, nervene og spenningen etter uttaket har lagt seg og hun er fokusert på å ha en morsom opplevelse i Kina. Cathrine er ung, men kommer til å takle dette bra. Hun har nok følt litt på det at hun må forsvare uttaket, men som jeg har sagt til henne: Det er ikke hun som har stått for uttaket. Vi andre får eventuelt stå for de feilene, eller det korrekte, som er begått.

LASER STANDARD (Kristian Ruth): Kristian har i dag fått utlevert båt nummer 39, som selvfølgelig også er et lykketall. Vi er svært spent på Kristian. Han er vår lille «dark horse» og kan prestere utrolig bra. Men på den annen side kan han også gå i førstereisfella, og da havne på 20-tallet. Men alle rapporter om Kristian er svært positive og for tre timer siden snakket jeg med treneren hans (Frode Gjørstad, journ. anm.) som meldte om en seiler i absolutt toppform. Han var mildt sagt svært optimistisk. Kristian har jobbet meget hardt den siste tiden og har vært på treningsamlinger non stop de siste to månedene. Da er det på tide med å slappe av og lade opp litt. Men Kristian er klar for OL.

RS:X (Jannicke Stålstrøm): Jannicke biter nok litt negler nå, men på den siste treningsamlingen viste hun mer ro. Jeg er sikker på at det opplegget hun har valgt er riktig, og det tror jeg hun også er sikker på. Som forøvrig er viktigst – hva hun tror. Jannicke er i bra form og får utlevert utstyret sitt i morgen. Det er selvfølgelig spenning rundt hvordan utstyret ser ut.

DÅRLIGE SPÅDOMMER. Sportsmagasinet Sports Illustrated har en oversikt over hvem de tror tar for seg av medaljebordet under OL. De levner ingen av de norske seilerne noen medaljesjanser.

– Jeg så den oversikten, håper selvfølgelig de tar feil. Men om vi ser på statistikk og resultater kan de jo få rett. Men, det er jobben min å tro at de tar feil, og det gjør de jo selvfølgelig, avslutter Espen Guttormsen som er travelt opptatt med å tilrettlegge mest mulig for den norske seiltroppen under OL i Beijing.