«Britannia» møter klassikere i Cowes regatta

De store klassikerne er tilbake i Cowes for Westward Cup til sommeren. En av båtene i Big Class blir «Britannia» som nå gjør seg lekker i Son.

Publisert

Royal Yacht Squadron (RYS) og partnerforeningene, New York Yacht Club (NYYC) og Yacht Club de Monaco (YCM), arrangerer Westward Cup for de store båtene som regjerte i perioden fra 1910 til 1930 i Cowes fra 5. til 11. juli i år. Hensikten er å etablere en årlig regatta som skal revitalisere Big Class classic yacht slik vi kjenner dem fra denne tiden.

Westward Cup markerer 100 års jubileet for sjøsettingen av skonnerten «Westward» i 1910. Båten var tegnet og bygget av datidens ledende konstruktør, Nathanael G. Herreshoff i Bristol, RI, USA. Den ble raskt en av de mest berømte av Big Class racing yachts, og deltok regelmessig i Cowes i konkurranse med Kong George V's «Britannia» og andre Big Class yachts.

Fire båter er allerede påmeldt til det som kommer til å bli en historisk og glamorøs regatta. En av dem er Sigurd Coates´ «Britannia», en replika av båten som ble bygget i 1893 og som trolig var tidenes mestvinnende båt med 231 seire og ytterligere 129 premier fra i alt 634 regattaer den deltok i. Båten ligger nå i Son etter at den endelig kom seg fri fra verftet i Arkhangelsk ifjor sommer.

Øvrige båter er «Eleonora», en eksakt replika av «Westward» bygget på nøyaktig de samme linjene og med bruk av de samme materialene som originalen. 

«Mariquita» - William Fife-designet 19 meter sjøsatt ved Fairlie verftet på elven Clyde i 1911. Båten hadde en imponerende premiesamling da den gikk i opplag i 1930-årene. Nå er den satt i stand igjen og er klar til å ta opp konkurransen med sine samtidige.

«Mariette» - en berømt Herreshoff yacht bygget i 1915 og restuarert fullstendig på 1990-tallet. Båten er en regelmessig deltaker i klassiske regattaer verden over.

Man håper at ytterigere fire-fem båter vil melde seg innen regattastart.

Powered by Labrador CMS