KVALITET: X-362 Sport er en god seilbåt verdt å ta vare på. Her fra Kaupanggleden, hvor vi bruker 20 år gamle seil. Et dacron storseil for transport og en lett genoa i laminat.
KVALITET: X-362 Sport er en god seilbåt verdt å ta vare på. Her fra Kaupanggleden, hvor vi bruker 20 år gamle seil. Et dacron storseil for transport og en lett genoa i laminat.

Godt bruktbåtkjøp

Jeg kjøpte min X-362 Sport usett i Stavanger, men bildene viste en velholdt båt. Da jeg hadde kjøpt båten fikk jeg meg en overraskelse. En hyggelig overraskelse!

Publisert Sist oppdatert

Jeg var klar over at båten hadde vært på X-Yachts for overhaling, men jeg kjente ikke detaljene. I dokumentasjonen som fulgte båten lå det også en regning fra Danmark. Den lød på 60 000 noe jeg ikke reagerte på i starten, før jeg oppdaget er regningen var i euro.

«Xoco» lå ute til 800 000 kroner. Det er mye for en over 20 år gammel, trang 36-foter. For de fleste er det også uinteressant med 13 seil. Så jeg slo til, fikk prutet prisen ned med 50 000 kroner og betalte det meste av beløpet uten å ha sett båten fysisk. Ikke hadde jeg studert alle detaljene heller. Der ga meg positive overraskelser.

For noen år siden var jeg og så på en litt nyere, mer langt mer slitt søsterbåt. Den lå ute til 580 000. Jeg forsøkte å selge min gamle båt før jeg kjøpte ny, men mislykkes. Nå kjøpte jeg får jeg hadde solgt den gamle.

Selv om båten jeg endte opp med var en god del dyrere, ville den billige kostet langt mer å få satt i stand enn båten jeg endte opp med. Det kan bli dyrere å velge det billigste.

Kostbar 36-foter

Forrige eier av min «Xoco» eide båten fra 2005 til 2021, og var både flink til å ta vare på båten og til å samle regninger. Én ting er de årlige kostnadene til båtplass, forsikring, vinteropplag, vårpuss og motorservice, summer som kan komme opp mot 100 000 kroner om alle tjenester skal kjøpes. I denne artikkelen ser vi på hva du kan betale ekstra for å ha en best mulig båt, en båt med gode seil, oppgradert elektronikk og fornuftig sikkerhetsutstyr. En del av prisene er allerede gamle og en del av oppgraderingene er foretatt så langt tilbake at det må gjøres på nytt.

Det store løftet ble gjort av X-Yacht i 2014, som altså sendte en regning på 620 000 kroner etter dagens kurs. Regningen beskriver alt utstyr som ble montert pluss utført arbeid, men går ikke i detalj for hver enkelt post. Uansett er det arbeidstiden som dro opp prisen, nesten 400 000 kroner alene. En stor del av dette kunne eieren gjort selv og spart mye penger. Utstyret som ble montert kostet vel 250 000 kroner.

SALONG: «Xoco» var tilbake på verftet og fikk nye puter, LED-belysning og ny dørk. Innredningen fikk også et løft.
SALONG: «Xoco» var tilbake på verftet og fikk nye puter, LED-belysning og ny dørk. Innredningen fikk også et løft.
ELEKTRONIKK: Plotteren har skjerm med lav oppløsning og er treg. Autopiloten halter. Rattet vil jeg erstatte med en rorkult.
ELEKTRONIKK: Plotteren har skjerm med lav oppløsning og er treg. Autopiloten halter. Rattet vil jeg erstatte med en rorkult.

Stadig bedre

Under en Seilmakeren Shorthanded i 2008 hektet masten seg i en strømkabel, og masten og elektronikken ble ødelagt. Regningen kom på 150 000 kroner. I 2010 fikk eieren levert Elvstrøm Epex storseil med tafetta til 50 000 kroner, og året etter en fokk i samme kvalitet til 30 000 kroner. Dette er formstabile allroundseil som både fungerer til tur og regatta. Tidligere hadde eieren vekslet mellom transportseil av polyesterlaminat og skjøre, lette regattaseil. I 2013 fikk båten en ny plotter, LifeTag MOB-system samt AIS-sender- og mottaker til en pris av 40 000 kroner.

I 2014 var forrige eier godt fornøyd med båten, men ville gi den nytt liv med en profesjonell oppgradering. Den blå gelcoaten var matt, bunnen burde vært glattere bunn og innredningen viste tegn til bruk. Samtidig var det en mulighet for å oppgradere båten til høyere standard.

Innredningen fikk nye strøk lakk og alle puter ble byttet til et lysere, mer moderne Alcantara-stoff. Nytt stoff i salongen kostet ca 15 000, det samme som nye puter i lugarene. Til sammenligning kostet det 32 000 å få polert båten og like mye å få skrogbunnen strøken med VC17.

Belysningen ble byttet ut til LED, og alle dørkplater ble skiftet ut. Pulpit ble byttet til nordisk versjon med åpning i front. Også plexiglassene i vinduene ble byttet.

Bedre sikkerhet og mer komfort

Gassystemet ble byttet og ny ovn i byssa kom på plass. Båten ble også utstyrt med gass- og CO-alarm. Motoren fikk også en skikkelig overhaling og belgen ble byttet. Motorrommet ble bedre lydisolert og lanterner ble byttet til LED.

På verftet ble det installert elektrisk ankervinsj med ankerrulle, rustfritt anker og 50 meter kjetting. Dette er unødig vekt for regatta, men supert for tur. Inn kom et nytt Eberspächer D4 varmeapparat og nytt kjølesystem for kjøleboksen som veksler varmen mot sjøvannet. Det er mer effektivt enn luft, og har ingen viftestøy.

Båten fikk også batterimonitor og solcellepanel, noe som gir mer strøm og bedre kontroll på strømforbruket. Eieren syntes også nettene ble for lyse og fikk lystetting av vinduer og luker.

Stoppet ikke der!

I 2017 fikk båten ny sprayhood og cockpittelt. Året etter måtte rulleforstaget byttes, samtidig fikk båten en ny spinnakerbom, dessverre i aluminium. I 2020 trengte eieren nye batterier, og gikk da for billige blybatterier. Han ville ha valgt litium, men regnet med at dette ikke ville betale seg.

36-foteren har kostet eieren langt mer enn båtens verdi, men det er fullt mulig å bruke mye mer i årene fremover. Plotteren er fra 2013 og gjør jobben, men ikke mer. Jeg bruker heller mobilen for å navigere. Instrumentene er også gamle, men de fungerer. Autopiloten fungerer også, men ikke for regatta, kun for å holde kursen. Drivenheten lager dessuten en ulyd av og til. VHF-en er uten DCS (nødknapp), noe en VHF bør ha. AIS er supert og løsningen fra 2013 fungerer feilfritt, men også her har det kommet ny og bedre teknologi.

Landstrømmen halter dessuten, inverteren har tatt kvelden og blybatteribanken leverer for lite spenning til at jeg får startet varmeapparatet uten at motoren er i gang. Båten har solceller, men ingen app der jeg kan følge med på ladingen. Alt dette ønsker jeg å oppgradere etter hvert.

I sommer røk også storseilsfallet og glidelåsen på zip-baggen til storseilet. •

OPPGRADERING: Ankervinsj er digg for tur, men er ikke regattaseilernes valg.
OPPGRADERING: Ankervinsj er digg for tur, men er ikke regattaseilernes valg.
VANN: Båten er tørr under dekk, men det er stadig litt fersvann i kjølsvinet.
VANN: Båten er tørr under dekk, men det er stadig litt fersvann i kjølsvinet.
GLATT: Tross at båten har hatt VC17, så kan bunnen bli enda glattere.
GLATT: Tross at båten har hatt VC17, så kan bunnen bli enda glattere.

Alltid noe mer

Bunnen kunne bli bedre. Det som begynte med en enkel slipejobb utviklet seg til en full bunnskraping. Gelcoaten var også blass. Mange med lik, blå gelcoat har valgt å male skroget.

Tross for 13 seil, så er det nyeste fra 2011. Plasten er sprø på de gamle racingseilene som er over 20 år.

Teaken i cockpiten begynner å bli svært slitt, så tynn der man sitter mest faller fugene ut. Motoren er original fra 2000 og fungerer som en klokke, men det vil den ikke gjøre i evigheter.

Jeg har AIS, men det meste av elektronikken drar på årene. Slik utstyr blir fort avleggs.

Jeg hadde tidlig planer om å sette baugspryd på X-en, men har innsett at båten klarer seg best med spinnaker for regatta. Det går fint å bruke gennaker på tur uten baugspryd. Helt fra jeg begynte å se på brukte X-362 var jeg sikker på at jeg ville hive ut rattet til fordel for rorkult. Dét står fremdeles på arbeidslisten.