«Camilla» raskest, men «Fram XVI» smartest i Færderseilasen

«Fram XVI» fortsetter seiersrekken og ble første båt i mål i årets Færderseilas, men denne gangen var det et heldig veivalg som reddet Kongens menn.

Publisert

Bildet over: Hjernetrusten på «Fram XVI», rormannen Kristoffer Spone, storseiltrimmer Peer Moberg, navigatør Kjell Arne Myrann og taktiker H.M.Kong Harald. Foto Birger Kullmann

«Fram XVI» var inne 02.23.40 idag morges, mens «Camilla» som var ca 20 minutter bak ved Tristein hadde halvert forspranget og var inne ti minutter senere, kl 02.33.48. Dermed fikk vi duellen vi hadde håpet på, med akkurat så mye spenning som skulle til for å gjøre denne til et av høydepunktene i årets Færderseilas.

Det var tydelig at «Fram XVI» hadde roblemer med å matche «Camilla» fartsmessig, Den nye masten som kom med fergen fras Kiel så sent som torsdag, ble rigget i rekordfart, men uten at man fikk montert de doble akterstagene som gjør det mulig å føre det nye fathead storseilet Kongen har anskaffet etter vinterens optimalisert fra TP52 til fullblods IRC racer.

«Camilla» opparbeidet seg et pent forsprang på ferden ut fjorden og ledet klart ved Bolærne, men seilte seg inn i et vindhull ved Fulehuk. «Fram XVI» unngikk vindstilla og kom seg gjennom Bolærne på vestavind med genakeren satt. Det avgjorde trolig regattaen, og selv om «Camilla» tok innpå gjevnt og trutt, var det ikke nok, hverken til line honours eller til seier på korrigert tid.

Begge båtene ble imidlertid seilt utrolig bra, og den øvrige flåten ble distansert etter alle kunstens regler.

Powered by Labrador CMS