Charlie Dalins ̧«Apivia» erf søsterbåt til Thomas Ruyants «Linkedout». Nå rapporterer han også skade på babord foil. ©Eloi Stichelbaut - polaRYSE / IMOCA

Foilskade for Dalin

I likhet med Thomas Ruyant kan Dalin ha fått alvorlig skade på babord foil

Publisert Sist oppdatert
POSISJON: De raskeste ligger nå syd for Australia med en klar ledertrio.

Vendée Globe 14. desember 2020; dag 37:

Charlie Dalin som har ledet Vendée Globe seilasen siden 23. november, rapporterte mandag kveld skade på babord foil. Han befant seg da i det sørlige Indiske hav rundt 900 nautiske mil sør vest for Tasmania.

Hørte kraftig smell

Rundt klokka 1800 UTC, hørte Dalin et kraftig smell og bremset straks båten for å vurdere situasjonen. Han oppdaget da skade på babord foil, men kunne ikke rapporterte om lekkasjer. Nå vurderer han og teamet skadeomfanget og hvilke muligheter han har for å reparere skaden. Den gode nyheten er at det er babord foil som er skadet, noe som begrenser handikapet ettersom det meste av seilingen i Stillehavet foregår på babords halser og da er det styrbord foil som gjelder. Thomas Ruyants båt «Linkedout», som er eksakt søsterbåt til Dalins og som nå ligger på 3. plass i seilasen brakk babord foil 24. november, men har klart seg overraskende godt uten.

Klar ledelse til tet trioen

Trioen Charlie Dalin, Yannick Bestaven og Thomas Ruyant har nå opparbeidet et klart forsprang på det øvrige feltet ledet av Jean Le Cam som leder an blant båtene uten foiler. Topptrioen drar nytte av gode forhold på baksiden av et lavtrykks system og spås de neste tre dagene SV-vind på 20-25 knop, mens et stort høytrykks system som dominerer Sør-Indiahavet trolig vil redusere farten til den neste gruppen, Damien Seguin, Benjamin Dutreux, Jean Le Cam, Louis Burton og Boris Herrmann. Dalin, Bestaven og Ruyant har dermed muligheten til å stikke fra nå de snart seiler inn i Stillehavet. Når de nærmer seg halvseilt løp, ligger de ledende båtene nå mer enn seks dager bak rekorden.

Bestaven den reelle leder?

Regattaledelsen for Vendee Globe seilasen vil ventelig i løpet av dagen tildele de tre seilerne som deltok i redningsaksjonen for Kevin Escoffier, Yannick Bestaven, Jean Le Cam og Boris Herrmann, kompensasjon for tidstapet i forbindelse med aksjonen. Selv om det var Le Cam som sto for selve redningen og dermed oppnådde heltestatus, var det trolig Bestaven som tapte mest tid ettersom han måtte snu for å seile i retning av havaristen. Dette skal han ha tapt minst ni timer på. og om han nå vil motta en tilsvarende godtgjørelse er det Yannick Bestaven som reelt sett vil lede Vendee Globe seilasen ettersom han nå ligger bare cirka tre timer bak Dalin.

Se rankingingen her

POSISJONER: Feltet strekker seg over hele det Indiske hav.
LEDER: Yannick Bestaven med Maitre Coq vil få tilkjent redusert tid fordi han deltok i å redde Kevin Escoffier, og er derfor den reelle leder.