Vendée Globe: Alt for å komme i mål

Vendee Globe preges av en uke med lavere hastighet. Det holder feltet samlet.

Publisert Sist oppdatert

Charlie Dalin er fremdeles i tet, men har mistet litt av forspranget. I dag har han også mindre vind. Ledelsen er bare på 134 nm over Thomas Ruyant som holder en høyere fart.

Det er bare 545 nm mellom de 11 første båtene. Fire av disse vil klatre på resultatlisten nå de får tilkjent godtgjørelse for å hjelpe Kevin Escoffier som sank i forrige uke.

Gjennom kraftig lavtrykk

Natt til onsdag var det første feltet gjennom de mest krevende forholdene så lang. Charlie Dalin måtte sette på bremsen for å ikke komme inn i det verste. Båtene hadde 50-60 knops vind, og seilte med tre rev i storseilet, og uten forseil. Lavtrykket har gjort av hastigheten har sunket, og særlig tirsdag og onsdag var det lav progresjon.

Båtene seiler bare 70-80 prosent av sitt potensial, og båter uten foiler holder følge med de nyere med foiler. Det virker som det har vært en felles forståelse om å ikke presse båten hardt, men heller seile trygt. De felste ble nok skremt av båten til Kevin Escoffier som sank.

Båtene ligger nesten en uke bak skjemaet fra forrige Vendee Globe, og vil runde Kapp Horn heller på Nyttårsaften, enn Juleaften, som antatt.

Samling i Cape Town

Alex Thomson, Sebastien Simon og Sam Davis ankom Cape Town forrige helg. Nå er Fabrice Amedeo på vei dit, etter hans andre PC sluttet å virke. Sam Davis’ båt er løftet på land, for og inspiserer kjølen etter kollisjonen i forrige uke. Hun planlegger å få båten på vannet så raskt som mulig, og fullføre jordomseilingen. Dette må hun gjøre utenom konkurransen, fordi hun har mottatt ekstern hjelp.

Ukens vinnere og tapere

Armel Trippon har også denne uken vært raskest, men har 700 nm å ta igjen før han kan avansere videre på resultatlisten. Romain Attansio og Clarisse Cremere er båtene foran Trippon, og disse har seilt nest og tredje raskest denne uken.

Charlie Dalin i tet har holdt lav fart, og 13 konkurrenter som har seilt raskere.

Fabrice Amedeo ser ut til å bryte. Manuel Cousin har en merkelig kurs i dag, og har problemer med roret, men han mener han vil klare å løse utfordringen.