Kornatiøyene i Kroatia

Seilas i månelandskap

Kornatiøyenes karrige månelandskap gir deg en helt spesiell seilturopplevelse. Innimellom de gule toppene fins det mangt et hyggelig sted å legge til.

Publisert Sist oppdatert

De ser runde, kjegleformet og myke ut, Kornatiøyene der de stiger opp av Adriaterhavet utenfor kysten av Kroatia. Men går du i land på dem, er de fulle av skarpe steiner som du skal trå varsomt imellom for ikke å skjære deg. Vi ble overrasket da vi nettopp gjorde dette, da vi skulle strekke på bena og bestige toppen av øya Levrnaka, som ligger helt ytterst og vest i skjærgården som Kornatiøyene utgjør.

 Mer en noe annet sted er det nettopp når du er kommet opp på en av toppene, at du får et inntrykk av øyenes særgene former. Tilsammen utgjør de et slags månelandskap der de stikker opp fra dypet, nakne for vegetasjon i sin gulbleke farge. Et karstlandskap kalles den skarpe, steinete overflaten på øyene. Så særegent er dette at området ble vernet som nasjonalpark i 1980.

Ikke en eneste øy er bebodd året rundt, men på sommerstid finner du enkle bygninger i mang en bukt og vik der en sommerjobbende familie tilbyr servering til seilende fanter mellom øyene. Et slikt sted fant vi på Levrnaka, innerst inne i en beskyttet bukt der kun nordvestlig vind kan slippe inn og lage litt ugreie. Alle andre vindretninger ligger du trygt i. Du kan ligge på svai i bukten på mellom 10 og 20 meters dyp, men du må passe på ikke å droppe ankeret på et gammelt vrak som ligger i bukten. Det er merket av i kartet. Du kan også fortøye ved bryggen innerst i viken, men da må du spise i restauranten – og da får du ligge natten over gratis.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS