ILLPRØVE: «Scorpios» med 24 mann vil få det tøft ut fra start i Rolex Fastet Race, men de små vil få det verre.

Tøff start for tøffe båter på søndag

Rolex Fastnet Race har 335 båter på startlinjen, og mange av dem blir spennende å følge.

Publisert

Club Swan 125 «Scorpios» stiller til start i sin første regatta. Den 42 meter lange båten eiet av russeren Dmitry Rybolovlev stiller med et mannskap på 24 personer. Juan Kouyoumdjian-konstruksjonen er utviklet for å sette rekorder, men noen Fastnetrekord blir det neppe. Banen er nå utvidet med målgang i Cherbourg i Frankrike, og vokst med 87 nm til 695.

Tross covid-restreksjoner, så deltar det seilere ra 13 nasjoner, flest fra England med 149 seilere, etterfulgt av Frankrike med11 seilere.

Spennende klasser

«Scorpios» skal seile raskest av enskrogsbåtene, og ut fra måletallet holde følge med MOD70-trimaranene. Første båt i mål vil nok være en av de tre Ultime 32/23 båtene som stiller til start, og vi tror at det vil stå mellom «Maxi Edmond De Rothschild» og «Sodebo 3».

I IRC Zero hvor «Scorpios» seiler vil «Rambler 88» være den nest raskeste, men kan få problemre med de seks Volvo 70 på korrigert tid. Det stiller også tre Volvo 65 og to Volvo 60.

EKSTREM: «Maxi Edmond De Rothschild» kan bli første båt over målstreken.
VINNER: Yannicke Bestaven vant Vendee Globe med gammel båt, og stiller til start i samme båt.

Mot nytt Vendee Globe

13 båter stiller i IMOCA-klassen som seiles doubbelhanded. Her blir det omkamp for mange av Vendee Globe-deltagerne. Alex Thomson får vist sine ferdigheter mot vinneren Yannick Bestaven. Flere av skipperne har fokus nå mot neste Vendee Globe, og noen har alt byttet båt og sponsor. Hva Thomson gjør fremover er ukjent.

NY: Sun Fast 3300 er en helt ny båt, men allikevel samler regattaen hele 21 båter av denne typen.

Stor dobbelhandedinteresse

63 båter er påmeldt for å seile doubbelhanded, en klasse hvor det var også to norke, som valgte å ikke stille pga Covid 19-restreksjoner. Her er det mange Sun Fast og JPK-båter, men også Contessa 32 og First 31.7.

Det blir svært interessant å følge alle Sun fast 3300-båtene som seiler, og se deres prestasjoner mot de andre. Til sammen stiller det 21 Sun Fast 3300 båter fordelt på klasser med fullt mannskap og shorthanded.

BRED: Sam Manuard har skapt en Class 40 med et alternativt skrog, men er det raskere?

Generasjonsskifte i Class 40

36 Class 40 båter stiler til start, hvor flere av båtene er nybygde. Den nye generasjonen har fått mer volum i baugen, og søker etter en scow-baug, tross for at klassereglen setter en stopper for å gå like ekstremt som på Mini 650. Mini 650 konstruktøren David Raison, som starter med scow-skrogene har tegnet båten til Axel Trehin. Sam manuard har utviklet fjerde generasjon Class 40 med March 40.4 som flere seilere har kjøpt. Også Marc Lomard har oppdaret sine Class 40-konstruksjoner med Lift v2.

Tøff kryss

De lette og brede båtene får kanskje ikke forholdene de hadde drømt om. Det blir frisk bris til liten kuling rett i baugen ut fra start søndag, og først ved Lands End blir det muligheter for å slakke litt på skjøtene. Ut fra start vil det være ubehagelig strømsjø. Mandag løyer vinden, men er fremdeles fra vest-sørvest. Tirsdag vil vinden øke igjen fra sør, som gir slør til og fra Fastnet Rock.

Tilbaketuren mot mål blir ekstra lang, og vi snakker om flere tidevanns utskiftninger. Det gjør at båtene mot mål vil komme inn i puljer etter om det er mot, eller medstrøm.

Med minkende vind utover i uka, så ser det ut til å bli de raske båtenes regatta, og raske båter som også seiler bra på kryss.

Første start er kl 11.00 søndag, lokal tid.

KRYSS: Rekordstort felt av båter skal krysse seg ut av den Engelske kanal på søndag.