Bygget for å sette rekorder

Club Swan 125 har heist seil. Nå skal rekordene falle.

Publisert Sist oppdatert

Nå seiler «Skorpios», Nautor Swans mest kompliserte fartøy. Den 42 meter lange båten ser ut som en gigantisk jolle, og har mye til felles med den ekstreme Club Swan 36.

Bygget som en racer

125-foteren er ekstremt bygget, og Nautor i Finland har hentet inn eksperthjelp for å bygge den mest avanserte båten verftet har bygget til dags dato.

Killian Bushe har ledet byggingen av båten, og iren er kjent for å lede svært avanserte byggeprosjekt. Knut Frostad hyret ham inn for å bygge «Innovation Kværer» i Mandal i 1997.

ClubSwan 125

LOA42.620 m
LWL36.605 m
Bredde8.75 m
Dybde7,4 m
Vekt58 820 kg
Ballast23,230 kg
Motor500 hk
Fokk 100% triangle413 kvm
Storseil659 kvm
Storseil + A31961 kvm

– «Skorpios» er som en oppskalert Volvo Ocean Race eller America’s Cup båt, forteller båtbyggeren. Båten skal er også bygget for å sette nye enskrogsrekorder og slå rekorder satt av «Comanche» eller tilsvarende båter.

125-foteren er bygger i prepreg karbon med Nomes og Corecell kjerner i sandwichen.

Komplisert båt

«Skorpios» er bygget ekstremt lett, og har en syv meter dyp bulbkjøl som vippes mot lo for økt rettende moment. For å hindre avdrift er Juan Kouyoumdjian-konstruksjonen utstyr med en C-foil som hindrer avdrift og gir løft.

– Vi har skrevet et nytt kapittel i seilhistorien med dette prosjektet. Det har vært givende å ta del i dette, et prosjekt med de beste innen sitt felt, som har lært mye av hverandre, uttaler Juan Kouyoumdjian.

«Skorpios» er eid av den russikse milliardren Dmitry Rybolovlev, men registrert i Georg Town. Båten skal delta i Rolex Fastnet Race i august, med en mannskap på 24 personer.

Høyt trykk

Nautor Swan har mye å gjøre om dagen, og har fått flere norske kunder i de senere år, deriblant Kong Harald som har en ClubSwan 50, lillesøsteren til «Skorpios».

– Før solgte vi en Swan fra tid til annen, nå selger vi en eller flere hvert år, forteller Oda Heitmann i Heitmann Marine til SEILmagasinet. For dem som alt har startet seilferien har kanskje sett en nye Swan 48 fra Bergen langs Sørlandskysten. Denne båten ble momset inn til Norge i fjor på grunn av Covid 19.

– Vi har solgt en Swan Shadow, Nautors nye motorbåt til Norge, som blir båt nummer to i produksjon. Vi har også solgt en Swan 55, en splitter ny modell under utvikling, forteller Heitmann.

KRYSS: «Skorpios» har en Jib 0 for kryss i lett vind.
KRYSS: «Skorpios» har en Jib 0 for kryss i lett vind.
HEKK: 125 foteren har en stor bredde og to ror.
HEKK: 125 foteren har en stor bredde og to ror.
SEIL: Båten er satt opp med flere stag med seil på rull slik som på IMOCA-båtene.
SEIL: Båten er satt opp med flere stag med seil på rull slik som på IMOCA-båtene.