NORSK SEILSPORTSLIGA

FLEST JENTER: Soon Seilforening har deltatt med flest jenter i seilsportsligaen. Bildet er fra den første runden i Oslo.

Flest jenter fra Soon

Soon Seilforening er den av de 30 seilforeningene i seilsportsligaen som har mønstret flest jenter.

Publisert Sist oppdatert

Norsk Seilsportsliga er en mannsdominant arena. Kun 20 prosent av deltagerne har vært jenter. Ialt har 292 seilere forsøkt seg i J/70-er i de fire rundene. 57 av dem har vært jenter.

– Det er jo slett ikke godt nok. Jeg synes jo vi bør ha som mål å få med like mange seilere av hvert kjønn. Ikke nødvendigvis med å lage regler om det, men å motivere og inspirere til det, sier Norges Seilforbunds generalsekretær, Espen Guttormsen.

Flest jenter fra Soon

Aller flest jenter har Soon Seilforening stilt med. Av de tilsammen 16 seilerne foreningen har hatt med, er syv jenter. Det har vært Juni Bjørnseth, Hedda Berntsen, Vilde Elvrum, Marthe Elvrum, Frøya Tonheim Carlsen, Grete Bloch og Hanne Devle.

Den største kvinneandelen er det imidlertid Fredrikstad Seilforening som har hatt i sine lag. 56 prosent av seilerne som Fredrikstad har mønstret, har vært jenter. Ni seilere har representert foreningen, fem av dem er jenter.

Ni foreninger uten jenter

Ni av de 30 seilforeningene har ikke sluppet til jenter i det hele tatt. Både Sandefjord og Arendals Seilforening har sluppet til 12 forskjellige seilere i løpet av sesongen, men ingen av dem har vært jenter. De øvrige seilforeningene som ikke har hatt med jenter på lagene sine, er Brevik, Ran, Ålesunds, Askøy, Bundefjorden, Stavanger og Bærum.

Flest jenter har det vært med i 1. divisjon, der antallet er 32. I 2. divisjon har det seilt 25.

– Jeg synes ikke at det er akseptabelt at det er foreninger som ikke stiller med jenter i det hele tatt, og dette er nok noe som vil bli diskutert på seilsportsliga-møtet vi skal ha i kommende uke. Der kan det komme regler om at foreningen for eksempel i løpet av alle ligarundene må ha stilt med et minimum antall jenter. Men det er det opp til ligastyret å bestemme, sier Guttormsen.

Sandra Åsle Hatch fra Fredrikstad Seilforening er den eneste jenta i seilsportsligaen som har seilt i alle de fire rundene. Blant guttene er det 21 stykker som har gjort det.

Pågår nå

Den siste og avgjørende runden i seilsportsligaen starter i Moss i dag, fredag 8. september. Lørdag vil det være klart hvem som blir vinnere av de to divisjonene, hvilke lag som rykker opp og hvilke lag som rykker ned – og hvilke fire lag som får delta i Champions League-finalen i 2018.

Du finner alle data, forhåndstips, stillingen og hvilke seilere som seilere på hvilke lag på disse to linkene:

Parademarsj til seier

Tøff kamp om ikke å falle ut

Selve ligarunden kan du følge her

Foreninger med flest jenter

1. Soon Seilforening - 7

2. Molde Seilforening - 6

3. Fredrikstad Seilforening - 5

4. Trondhjems Seilforening - 4

4. BI Aquila - 4

Foreninger med høyest jenteandel

1. Fredrikstad Seilforening - 56 %

2. Trondhjems Seilforening - 50 %

2. Åsgårdstrand Seilforening - 50 %

4. Soon Seilforening - 44 %

5. Molde Seilforening - 33 %

5. Nesodden Seilforening - 33 %