Dee Caffari inn i historiebøkene

Britiske Dee Caffari ble den første kvinnen i historien som har seilt solo non stop begge veier rundt jorden da hun la til ved Les Sables d´Olonne idag etter å ha fullført Vendée Globe regattaen som sjette båt

Publisert

Dee Caffari ble først kjent da hun i 2005 gjennomførte sin rekordseilas non stop jorden rundt mot vest, altså mot regjerende vær og vind. Den gang konkurrerte hun bare mot elementene og gjennomførte den strabasiøse seilasen på 178 dager, 3 timer og 5 minutter. Nå hadde hun 29 konkurrrenter i Vendée Globe seilasen og med sjette plass i mål, ble hun ikke bare den første kvinne rundt gjorden begge veier non stop. Hun er også en av bare 15 seilere som har seilt jorden rundt mot øst på mindre enn 100 døgn i en enskrogsbåt, og er tidsmessig slått av bare Ellen MacArthur og Samantha Davies.

Da hun startet Vendée Globe regattaen i november hadde hun knapt deltatt i noen form for kappseilas, men etter to års forberedelser i en ny båt, søsterbåten til Mike Goldings Ecover, var hun klar til dyst. Etter lenge å ha ligget blant de fremste i feltet, ble hun og Marc Guillemot liggende i vindskyggen av Kanariøyene og hun passerte Ekvator på 16. plass, en plassering hun også holdt ved Kapp det Gode Håp. Herfra til Cape Leeuwin var det litt av et mannefall i flåten og Caffari klatret til 11. plass og til tross for alvorlige delamineringsproblemer med seilene fortsatte hun veien oppover på resultatlisten.

En kraftig storm ved Kapp Horn var nær ved å sette henne ut av spill og ved passering les Estados island med 7000 nm igjen å seile var seilene nær ved å svikte henne. Takket være improvisoriske reparasjoner, blant annet ved hjelp av Sikaflex greide hun å fortsette seilasen og bød mot slutten hard konkurransse både til Marc Guillemot og til Brian Thompson som akkurat kom foran henne i mål.

Da Dee Caffari gikk i mål idag hadde hun tilbakelagt  27,907 nm med en snitthastighet på 11.74 knop.

Rekkefølge

1-Michel Desjoyeaux (Foncia) 84d 03h 09’ 08’’

2-Armel Le Cléac’h (Brit Air) 89d 09h 39’ 35’’ (including 11h redress)

3-Marc Guillemot (Safran) 95d 03h 19’ 36’’ (including 82h redress)

3-Vincent Riou (PRB) godtdgjørelse

4-Samantha Davies (Roxy) 95d 04h 39’ 01’’ (including 32h redress)

5-Brian Thompson (Bahrain Team Pindar) 98d 20h 29’ 55’’

6-Dee Caffari (Aviva) 99d 1h 10m 57s

Powered by Labrador CMS