TRANSPORT: «Sheep dip» i høy fart sydover fra Bergen.

Til VM i høy fart fra Bergen

Dehler 42 Competition «Sheep dip» seiler VM fra Oslo i neste uke. 42-foteren har blitt transportseilt fra Vestlandet i høy fart.

Publisert

Under transportseilasen var det fem om bord, hvor Kjetil Knudsen eier båten og er skipper, mens Martin Hope skal også være mannskap under VM. De to seilte også Seilmakeren Doublehanded i slutten av mai, hvor det ble nummer seks i sin klasse.

Dehler 42 Competition er en 42-fots båt konstruert av Judel/Vrolijk, og ble lansert i 2016. Competition -modellen har høyere rigg og dypere kjøl. Ut fra målebrevet skal den seile raskere enn X-41, men ikke like kjapp som Xp44. Det skal delta to båter fra Bergen Seilforening i VM, og to fra naboforeningen Ran. Lengst har Christian Øye og Linda Keiseraas seilt. De har seilt sin Sun fast 3600 «Biceps» fra Trondheim for å delta i VM.

HAUGESUND: Gjennom Smeasundet for fulle seil.
REKORD: Martin Hope med smil om munnen etter å ha sett 18 knop på loggen.

God bør

Turen startet fredag ettermiddag 31. mai fra Bergen Seilforening i strålende sol og god vind fra nord.

– Vi seilte ut fra foreningen og krysset Korsfjorden inn i Austevoll med gode 9 knop og økte farten inn i Møksterfjorden med 13 knop (SOG) – videre ned Nyleia med flott bør. Over sletta i skumringen og en flott sommerkveld, ankom vi Haugesund og besluttet å gå gjennom Smeasundet for fulle seil i nesten 9 knop – store øyne og stor overraskelse fra folk på land – god stemning om bord, forteller Espen Eriksen som var med som mannskap. Han og skipperen tok første vakt mot Kvitsøy, mens resten av mannskapet fikk hvile. 

Rekordfart

– Ut i havet på yttersiden av Kvitsøy, startet den virkelig morsomme delen av seilasen. Med hastigheter jevnt over 14 knop og deretter 16,8 før Martin Hope, yngste mann om bord, rattet oss opp i hele 18 knop på lens. Fantastisk opplevelse og i alle fall en ung seiler som ikke har kommet over den opplevelsen på en stund.

 – 22 timer etter avgang passerer vi Lindesnes og vind dør helt ut, det blir motor siste stykke til Mandal for en velfortjent ankerdram, dusj og middag, forteller Eriksen.

Da hade de seil nesten 200 nm, med en snittfart på over 9 knop. 

DEHLER: «Sheep dip» er en Dehler 42 Competition.
STILLE: Inn mot Tønsberg mandag morgen, etter å ha seilt 330 nm i løpet av helgen.

På vei nordøstover

– Søndag morgen mønstrer Kjell-Ove av, må rekke arbeid mandag morgen og resten av oss, setter stødig kurs nordøstover med første stopp i Arendal – middag i Pollen, litt is på den lokale Bunnpris og deretter ut Tromøysundet med gennaker. Fin bør og vi bestemmer oss for å stikke innom Lyngør, selvsagt med full gennaker føring, til stor jubel for hyttefolket.

Etter hvert dør vinden ut og det blir motor hele natten i en fantastisk temperatur og høy luftfuktighet, før vi ankommer Tønsberg havn 05:30 mandag morgen, sliten men lykkelige.

 

Mannskapet om bord:

Kjetil Knudsen, Skipper og eier

Martin Hope, seiler og crew under VM 

Kjell-Ove Bruås, crew

Karin Vik, crew

Espen Eriksen, crew