TESTET: Shogun 43 er utstyrt med den nye elektriske fallvinsjen fra Seldén på hyttedekk.

Seldén har utviklet nye vinsjer

Produsenten har utviklet i seks år, og de nye vinsjene skal ha unike egenskaper.

Publisert Sist oppdatert

Seldén har som den danske vinsjprodusenten valgt å utstyre vinsjtrommelen med vertikale ribber i stede for en grov overflate. Disse ribbene er mer effektive enn en ru overflate, og snillere mot skjøter og fall. Det som gjør Seldéns nye vinsjer unike er at de har plassert disse ribbene med ujevne mellomrom, noe de kaller «Asymmetric Rib Technology». Hensikten er ål kunne slippe skjøte i en jevn og kontrollert bevegelse, uten at tauet hopper.

ASSYMETRISK: Vinsjene har en design slik at du skal behøve færre runder med tau rundt vinsjen.

Produsenten har også jobbet mye med selvskjøtingssporet på toppen av vinsjen. Det skal gripe bedre. Målet er å ha færre runder med tau på vinsjen, og å gjøre det enklere å ta inn skjøtet etter en baut.

EL: Den elektriske utgaven har en kompakt elmotor på 48 volt.

Den svenske produsenten av master har nå også utviklet det meste av dekksutstyr. Det er viktig mot båtprodusentene. I fremtiden vil du kanskje få seilbåter levert med komplett dekksutstyr fra Seldén.  Vinsjene kommer både manuelle og elektriske. De manuelle leveres i størrelsen 30 til 66, mens den elektriske fra 40 til 66. De elektriske vinsjene går på 48 volt, og gjør at elmotoren er langt mer kompakt. Kabler blir også tynnere, men krever Seldéns Canbus-system. 

Møter konkurranse

Prisen for en 40-vinsj er på 13 125 svenske kroner. Den ligger dermed på nivå med Andersen, og litt over Harken og Lewmar.

Det skjer mye på vinsjfronten for tiden. Pontus utviklet vinsjer med automatgir for noen år siden. Disse selges i dag av franske Karver, og har unike egenskaper. I sommer lanserte Ronstan en serie vinsjer. Disse har en unik egenskap ved du kan slippe litt ut på skjøtet uten å løsne tauet fra trommelen, bare ved å vri litt med hånden på selvskjøteren på toppen av vinsjen.

Seldén lanserer de nye vinsjene på Mets senere denne måneden. SEILmagasinet har alt vært ute og seilt med en båt med slike vinsjer. Shogun 43 har de nye vinsjene som elektriske fallvinsjer på hyttedekk, samt manuelle Karver-vinsjer i resten av båten.

Seldén lanserer også et vinsjhåndtak under messen i Amsterdam i november.

Seldén S40 koster 13 125,- i Sverige
Andersen 40 ST FS koster 13 190,- i Sverige
Harken Radial 40.2 koster 9 975,- i Sverige
Ronstad Orbit 40Qt koster 13 239,- i Sverige

.