SVENNER: Kommer du med småbåt til Svenner fyr, kan du bo i egen båt eller leie deg overnatting i en av fyrboligene.

Enklere å overnatte ute mot havet

Kystledhytter - og fyr - langs kysten er glimrende mellomstopp for småbåtfolket som vil på langtur med båt uten overnattingsmuligheter. Nå forbedres tilbudet betraktelig, takket være en gavesjekk fra Sparebanken Sør.

Jo flere kystledhytter langs kysten, jo større er mulighet for å legge ut på langtur med dagsturbåten. Derfor er det en god nyhet for småbåtfolket at Sparebanken Sør har skrevet ut en gavesjekk på 3.5 millioner kroner for å gjøre den vakre kysten fra Holmestrand til Lindesnes enda mer tilgjengelig for folk flest.

5-årig regional satsing

-Med Sparebanken Sør på laget kan vi nå gå i gang med å få på plass en koordinerende rolle som kan videreutvikle kystsatsningen i årene fremover for å bedre allmennhetens tilbud, sier en storfornøyd leder i Aust-Agder Turistforening, Dag N. Fagermyr, til Tvedestrandsposten.

I dag er 16 kystledhytter i bruk på strekningen Holmestrand Lindesnes, men med de nye midlene skal det nå jobbes for å sikre flere eiendommer, som for eksempel Øitangen på Jomfruland, Seilerhytta i Tvedestrand og Oksøy fyr i Kristiansand.

10 medlemsforeninger i DNT har nå gått sammen om en felles kystsatsning. Takket være gaven fra Sparebanken Sør på 3,5 millioner kroner vil dette prosjektet bety en 5-årig regional satsning i Vestfold, Telemark og Agder.

FULEHUK: Nyrestaurert bygg på Fulehuk fyr er klargjort for å huse mange overnattingsgjester.
VELHOLDT: Ildsjeler i Fredriksvern Kystlag har klargjort Tvistein fyr for overnatting.
SKJÆRGÅRDSIDYLL: Svenner byr på unik natur. Foto: Amund Rich. Løken.

Mange muligheter ved fyrene

Ikke minst fyrovernatting er populært for oss i småbåt. Takket være lokale entusiaster og ildsjeler kan du booke deg inn som overnattingsgjest på ikke mindre enn 80 fyr langs norskekysten. Ordningen er et samarbeid mellom Forbundet Kysten, Norsk Fyrhistorisk Forening, Den Norske Turistforening og Friluftsrådenes Landsforbund.

De lokale prosjektene styres som oftest av kommuner og lokallag som er tilsluttet en av organisasjonene. Eksempler på fyrstasjoner som har åpnet dørene for folk flest er Fuglehuk Fyrstasjon som leies ut av Fulehuks Venner. Du kan også overnatte i Signalboligen på Færder Fyr som er restaurert som kystledhytte, med hjelp av ildsjelene i Færder fyrs venner. Samme mulighet er på Stavernsodden Fyrstasjon som drives av Kystlaget Fredriksvern. Også Tvistein Fyr, som har voktet over de beryktede Rakkebåene i 100 år har åpnet for overnattingsgjester i sine mektige omgivelser.

Svenner fyr kystled har også sin meget aktive drivergruppe. Her er Kystlagenes medlemmer vertskap eter tur og legger til rette for overnatting og unik opplevelser i dette fantastiske øysamfunnet.

På Store Torungen fyr leies fyrvokterboligen og et annekset ut. Kystledhytta på Torungen drives i samarbeid med Torungens venner.