Dramatikk og spenning i Nice

Gårsdagens semifinaler  i Louis Vuitton Trophy ble tette og spennende. I en av dem falt avgjørelsen først i protestrommet etter seilasen. Avgjørende semifinaler kan du følge direkte her fra kl 0830 idag.

Publisert

Polske Karol Jablonski og hans Synergy Russian Seiling Team har vært regattaens positive overraskelse. Etter en tam start har laget kommet sterkere og sterkere utover i seilasene om Louis Vuitton Trophy og det vakte en viss forundring at vinneren av round robin seilasene, Emirates Team New Zealand valgte laget til sin semifinalemotstander. Normalt velger jo vinneren å seile mot det presumtivt svakeste laget.

Og newzealenderne skulle få tøff motstand i semifinalen. Den første vant de med kbappe 20 sekunder etter at Synerg hadde ledet det meste av seilasen. I den andre pådro de seg en straff etter å ha jibbet for nær i prestartmanøvrene og avslutningen av denne seilasen ble meget dramatisk. Team New Zealand klarte aldri å skaffe seg tilstrekkeig forsprang til å kunne ta sinn 270 graders vending og fremdeles beholde ledelsen og valgte å ta sin konkurrent forbi mållinjen for om mulig å påføre Jablonski en tilsvarende straff.

Rett før mål droppet begge båtene spinnakerne, Team New Zealand tvang Synergy til lo av mållinjen og på veien tilbake oppsto en intens fight mellom de to båtene som tidvis lå nesten stille i vannet. Nerw Zealand var nær ved å drive på startfartøyet og slo over til babords halser samtidig som man krevde plass for hindring. Her oppsto kontakt mellom båtene. Synergis babord side smalt inn i Team New Zealands styrbord og det oppsto skade på båtene. I første omgang ble Team New Zealand idømt sin straff nummer to, og Synergy krysset mållinjen først, tilsynelatende som vinner av den andre seilasen. Dermed skulle det stå 1-1 mellom lagene.

Emirates Team New Zealand innleverte imidlertid umiddelbart en protest på konkurrenten for ikke å ha gitt dem tilstrekkelig plass til å vike og saken havnet i juryrommet etter at seilerne hadde nådd havn. Dommerne på vannet hadde da idømt Emirates Team New Zealand tap av ett poeng og Synergy tap av et halvt for kollisjonen. I den etterfølgende protesten ble dommen bekreftet av den internasjonale juryen, ledet av Bill Edgerton, men juryen ila i tillegg Synergy et halvt poengs straff for ikke å ha gjort nok for å unngå kollisjonen (regel 14. Avoiding Contact). Dermed står det i realiteten 0-0 mellom de to som seiler avgjørende seilas i formiddag om retten til finaleplassen. I den andre semifinalen som imidlertied avvikles først, allerede kl 0830 idag, seiler TeamOrigin (GBR) mot Azzurra (ITA). Mellom disse står det 1-1 og utfallet av denne seilasen vil avgjøre hvem av dem som skal seile finale imorgen mot vinneren av matchen Synergy/Team New Zealand.

Semifinalene kan du følge direkte med film og Virtual Eye fra 0830 lørdag her 

I matchene om 5, 6, 7. og 8 plass tok tysk franske All4One 5. plassen i matchen mot BMW Oracle etter at sistnevnte hadde måttet ta straff for en situasjon ved første merket der det amerikanske laget slo for nær konkurrenten. Svenske Artemis møter senere idag TFS-Pages Jeunes i kamp om 7. og 8. plass etter å ha blitt slått ut av All4One tidligere på dagen.

Louis Vuitton Trophy regattaen i Nice er en stor suksess der nye og etablerte America´s Cup lag har fått verdifull matchtrening i korte og tette matcher (hver legg tar ca 10-15 minutter) og publikum har kunnet følge seilasene både fra sjøen og ikke minst ved flotte direkte overføringer via nettet der dyktige kommentatorer og en blanding av levende film og grafikk fra Virtual Eye gjør det mulig å følge seilasene fra start til mål.

Powered by Labrador CMS