Dystre utsikter for OL seilas idag

Det er disig og lite vind i Qingdao idag og sjansene for å få gjennomført dagens program på regattabanene virker minimale. Vår kollega Øyvind Bordal som befinner seg i Kina har tatt pulsen på noen av de norske seilerne etter gårsdagens seilaser.

Publisert

En eventuell avlysning av dagens seilaser kan svekke de norske sjansene, i første rekke i Ynglingklassen, som kommer til å avvikle medaljefinale lørdag uansett hvor mange seilaser man har gjennomført på forhånd. Med dagens planlagte seilaser har Ynglingene tre gjenstående og den norske båten trenger hver eneste en for å komme seg oppover på resulatlistene. Nå er det imidlertid spådd friskere vind imorgen, ca 15 knop, og da planlegger man å avholde tre seilaser i Ynglingklassen.

For de andre klassene der Norge er kandidater for medaljefinale, i første rekke brett for damer og Laser, er det flere muligheter til å komme ajour med programmet.

Et av de norske lagene som skulle ha vært i ilden idag er 49er seilerne Christopher Gundersen og Frode Bovim. Det var også planlagt TV produksjon av alle dagens tre seilaser. Øyvind Bordal snakket igår med norske seilere og trenere:

Frode Bovim: ”Små ting som mangler”

49’er seileren Frode Bovims opplevelse er ganske representativ – og kjennetegnende for forholdene her i Qingdao. For her får små ting store konsekvenser!

Den olympiske havnen myldrer med båter og seilere.  Onsdagens seiling er over, og båtene manøvrerer rundt i havnebassenget. I rekker trekkes de opp den sikkert 50 meter brede slippen, og seilernes solbrente ansikter ser veldig forskjellige ut. Noen er glade og lettet, noen trekker litt på skuldrene, og noen er sammenbitte og skuffede. Det er store ting på spill. Dette er OL.  Det er nå det avgjøres, det de har trent og jobbet mot i årevis.  Journalister og fotografer går og småløper hektisk omkring. Dette er det eneste tidspunktet, hvor vi vet at vi kan snakke med seilerne.

Alle spiller høyt spill

Taktiske og strategiske vurderinger er veldig vanskelige her ute, det er vanskelig å se trykk og vindskift. Prognosene er usikre.  Strømmen skifter retning og styrke med korte intervaller. Nesten alle gjør feil, og her koster hver feil mange plasser. 

Lars Lønnechen er trener, med særlig fokus på windsurferen Jannicke Stålstrøm og 49’er seilerne Christopher Gundersen og Frode Bovim. - Det overordnede inntrykket er vel at Ynglingen er litt bak, sier han. - I morgen avgjør de om de skal seile medal race. Per i Finnjolle er dårligere enn forventet. Mens Jannicke (RS:X) og Kristian (Laser) presterer noenlunde som forventet. Kristoffer og Frode (49’er) er vel også på høyde med sitt nivå. Det er små feil som avgjør her, det handler mye om å treffe vindskiftene. Jeg opplever at man skal ut i hjørnene for å komme frem – men velger man feil hjørne, går det veldig galt. Men man må satse, og være med på første kryss – alle spiller høyt spill!

Hardt arbeid – og litt flaks

Men Jannicke Stålstrøm trives godt med det. - I RS:X handler det mye om teknikk og fart, vi jobber jo hardt fysisk også i lett vind – ettersom det er fri pumpning. Jeg føler jeg har god fart, og kan godt holde følge med de beste. Og så er det viktig å finne trykk, og det er veldig vanskelig her. Det er ikke så lett å se det! Men alt i alt trives jeg fint med forholdene her. Noen målsetning resultatmessig vil jeg ikke sette tall på, jeg liker å gjøre jobben først. Så får tallene komme etterpå. Det er hardt arbeid – og så skal man ha litt flaks også.

Jannicke Stålstrøm er på 11. plass etter 4 løp, med serien 7, DSQ, 2, 12. I dette feltet er det en serie som kan holde hele veien til medalje, hvis resten av de totalt 10 løpene utvikler seg godt for henne. Den eneste som virker urørlig så langt, er kinesiske Jian Yin (1,1,1,3). Men kommer det vind – og det er det mye som tyder på – så er hun nok ikke så suveren mer.

Best plassert av de norske seilerne er Kristian Ruth, på 10. sammenlagt – med serien 10, 11, 17.  Han virker tent og frisk, da han trekker båten opp, og synes det har gått ganske bra, forholdene tatt i betraktning. - Jeg har jo unngått et virkelig dårlig løp, sier han,

- og det er viktig her. Mange av det beste sliter jo med å være jevne. 17 nå i siste er kanskje ikke så bra, men jeg er tilfreds med serien så langt. Det er bare å stå på videre!

Powered by Labrador CMS