E3 holder stand

Bilde over: E3 aktive og dyktige mediaperson Gustav MorinAksel Magdahl og de andre på Ericsson 3 taper ikke lenger i forhold til båtene bak, men flere utfordringer venter før passering Kapp Horn. Her er hans rapport:

Publisert

Trette

 Det er vanskelig å beskrive hvordan det er over lang tid å seile i så tøffe forhold som vi har gjort på denne etappen. Siden start for fire uker siden, eller noen dager før det fra Taiwan, har det bare vært noen få dager hvor vi ikke har vært nødt til å være kroket fast på dekk. Akkurat nå kjennes det ut som den kollektive grensen er nådd. Folk tenker mest på å komme helskinnet gjennom. I natt seilte vi med for lite seil, men det var veldig vanskelig å mobilisere til seilskift. Folk vil heller hvile og varme seg.

 

De fleste har skavanker, og det blir vanskeligere å skjule dem når man er sliten. Når man har overskudd er det ikke noe problem å løfte med den vonde ryggen, eller å komme seg på dekk selv om man har mageinfluensa. Som en del av oss har fått de siste dagene. Nå er det mye tyngre, men alle kjemper videre.

 

Vi går gjennom maten i dag. Vi ser ut til å komme frem litt senere enn vi har mat til, som er fem dager mer enn hva vi hadde forventet. Jeg tror vi bare må spise så mye vi kan nå for å holde oss i gang gjennom de kalde og tøffe forholdene, og heller ta en eventuell innsparing på slutten.

Gassbeholdningen kan dog bli det største problemet, som vi har opplevd tidligere. Tøffere og kaldere forhold betyr mer vannkoking.

 

Været vendte mot oss

 Vi visste helt fra vi falt av fronten for noen dager siden at feltet ville komprimeres igjen. Vi har hele tiden stukket nesen inn i et lettvindsområde som flytter seg østover litt saktere enn oss. I går var vi til og med helt parkert et par timer. Det har gitt de bak mulighet til å komme helt inn på oss.

 

Og værbildet har endret seg siden vi rundet isgaten med et lavtrykk i nord som kommer lenger sørover enn tidligere ventet. Det ser ut som vi må seile rett gjennom det for å komme til de vestlige vindene, og da er det kortere vei for de i nord. Prøver uansett å gjøre gode valg på kort sikt for å ha mest mulig å gå på, selve posisjoneringen før lavtrykket er det vanskelig å gjøre noe med med vinden vi har for tiden.

 

Hvileløst

 Seiling som dette handler ikke bare om hva som skjer på vannet. Mens vi er her ute bestemmer vi hvilke seil vi skal lage for de neste etappene og hvordan vi skal optimere båten videre. For de andre utvikler seg hele tiden.

I Rio må folk få behandling for å bli friske nok til å seile videre. Jeg skal forberede meg til neste etappe. Båten skal gjøres om til in port race modus på noen dager samtidig som alle skader repareres, og så til offshore modus igjen.  Dataene fra etappen analyseres for å finpusse beslutningsgrunnlaget for seilvalg og veivalg fremover. Og så skal alle forsøke å ta igjen for to måneder borte fra familiene. Deretter starter vi på neste etappe, aldri fullt oppladet. Dette mønsteret gjentar seg i hvert stopp.

 

Jeg skiftet sokker i dag, for andre eller tredje gang så langt.

Hygienemessig er det ikke det viktigste ombord, men jeg våknet opp med kuldegrader i føttene etter å ha lagt meg nedpå et par timer med de våte sokkene. Nå tørker jeg de andre innenfor LIFA-trøya.

Hilsen Aksel Magdahl

Ericsson 3

 

Høtrykk venter

Både E3 i syd og E4, Puma og Green Dragon i nord vil måtte seile gjennom områder med lett og skiftende vind det siste strekket til Kapp Horn. Det er med andre ord ikke noen typisk sydishavsseilas vi er vitne til, selv om videoen fra E3 viser frisk unnavindsseiling. Den som kommer best gjennom høytrykkene vil ha store fordeler, og prognosene viser idag at E3 vil ha en knapp ledelse helt frem til passeringen av Falklandsøyene.

Tøft for Telefonica Blue

Mens speningen er intens i teten har mismotet nådd seilerne på Telefonica Blue. På offensiven etter to etappeseire var Bouwe Bekking og mannskapet hans klare til å innhente ytterligere poeng tå lederen E4 på denne etappen. Det startet så galt som det kunne med grunnstøting rett før start, og etter landsetting og reparasjon kom Telefonica Blue igang 17 timer etter konkurrentene. Ved passering Fiji så det ut til at den spanske båten hadde greid å innhente forspranget, men ved å insistere på å holde kursen mot syd mens Aksel & Co tok sitt berømte slag gjennom lavtrykkene i nord, tapte Bekkings menn kontakten med resten av feltet. Et røket forstagsbeslag og storseilsprobemer har ikke gjort saken enklere, og alt i alt har denne etappen så langt vært en katastrofe for båten som virkelig så ut til å kunne gi E4 en hard kamp. Tre tapte poeng etter rorbytte har på kort sikt heller ikke gjort situasjonen lettere for Telefonica Blue som nå ligger 800 nm bak ledende E3.

Posisjoner idag kl 0700 GMT

1. E3    3759 nm til Rio

2. E4   +149

3. Puma  +185

4. Green Dragon   +393

5. Telefonica Blue   +807

Se fersk video fra E3s unnavindsseiling i Sydishavet her

Powered by Labrador CMS