Ny fartsrekord på land

Glenn Ashby fikk sitt seildrevne kjøretøy opp i 222,4 km/t på Lake Gairdner. Se video.

Publisert Sist oppdatert

Det er Emirates Team New Zealand, America’s Cup-laget fra New Zealand som har utviklet landgående seilfartøyet «Horonuku».

Rekorden som «kiwiene» nå har tatt , ble satt av briten Richard Jenkins. I 2009 nådde han en hastighet på 202,9 kilometer i timen med fartøyet «Greenbird».

Over fem ganger vindhastigheten

Vinden var ikke sterkere enn 11 m/s, eller 22 knop da rekorden ble satt, men allikevel oppnådde Ashby en fart på 121 knop. Det er 5,5 ganger vindhastigheten. Fartsvinden, eller luftmotstanden bidrar derfor til den største delen av kraften som flytter «Horonuku» fremover. Vindvinklen blir defor nesten ret i mot, noe du også kan se på vinklen på seilvingen.

Ikke offisielt

Emirates Team New Zealand er fornøyde med å seile raskere enn noen andre på land, men at rekorden så langt ikke er offisiell. En slik rekord skal godkjennes av FISLY, Federation Internationale de Sand et Land Yachting.

«Horonuku» var utstyrt med godkjent GPS-utstyr og rekordforsøket skal oppfylle kravene for å sette ny rekord.

Ikke ferdige

–Dette er en grunn til å feire, men det er ikke slutten. Målet var ikke å slå rekorden, men å utforske mulighetene til å flytte grenser, og se hvor langt vi kan utvikle dette. Vi vet vi kan gå enda raskere, og det har vi en plan for å gjøre, sier Ashby.

Prosjektet har gitt laget en mulighet for å utvikle aerodynamikk, studere strukturelle krefter og å utvikle nye materialer og konstruksjonsmetoder.