Endelig gull til LILLEFIX-laget
Endelig gull til LILLEFIX-laget

Endelig gull til LILLEFIX-laget

Etter mer enn 10 år med Express-seiling, lyktes laget til Vidar Tregde fra Mandal i NM.

Publisert Sist oppdatert

– Ja, endelig lyktes vi. Etter å ha deltatt med mer eller mindre samme lag i 10 år med NM og nordiske mesterskap ble det gull, ler en godt fornøyd Vidar Tregde i bilen på vei hjem til Mandal fra NM i Stavanger.

– Vi har hatt matchball to ganger i NM før – det vil si sølv i NM – men denne gangen holdt det helt inn. Det er vi veldig godt fornøyde med

MYE ERFARING I ÉN BÅT. Han mener hovedårsaken er den erfaringen laget har samlet gjennom alle disse årene med Express-seiling, men han tillegger også det gode Soling- og Express-miljøet i området rundt Mandal og Kristiansand som medvirkende til suksessen i NM.

– Det har gitt oss god trening i båthåndtering og fart. Dessuten har vi fått mye trening i mye vind, sier han.

Og nettopp dette viste seg klart og tydelig på mesterskapets andre dag, da det blåste opp mot 14 m/sek. Da trivdes LILLEFIX-laget og treningskomanjongene i Christianssands-båten TEAM BITPRO. De to lagene fra Sørlandet var stadig å se i teten da det blåste som mest.

HOLDT HODET KALDT. Det holdt imidlertid også på NMs siste dag, som bød på 4–6 m/sek og strålende forhold.  LILLEFIX-laget avsluttet med 4. og to 5. plasser i de tre siste seilasene, og i den tellende seiersrekken på åtte, var intet resultat dårligere enn nummer fem.

En imponerende serie hadde imidlertid også LILLEFIX’ største utfordrer, Oslo-båten GLORY. Kun to poeng skilte de to båtene før siste start.

– Vi forsøkte å koble ut GLORY og seile vårt eget løp i siste seilas, men da vi var nær dem på siste kryss, passet vi på å slå slik at vi hele tiden holdt oss mellom målmerket og dem, forteller den nybakte norgesmeseteren, som på den måten sikret mesterskapet.

VILLE MINIMERE FEIL. Med seg om bord i LILLEFIX har han Halvor Schøyen (Tønsberg) som holder i roret og har storseilet, Ed Steeter (Vågsbygd) som har hånd om taktikken og arbeider teknisk i luken og endelig er Vidar Madsen (Mandal) på fordekket. Selv har Tregde hånd om seiltrim og spinnakeren, pluss at han er delaktig i de taktiske beslutningene.

– Vi var ikke det laget som hadde best fart og vi hadde heller ikke best taktikk. Men vi jobbet bevisst med å minimere feil, og resultatet viste seg å bli en svært jevn serie, sier Vidar Tregde til SEILmagasinet.

Sølvet gikk til laget i GLORY, som bestod av Geir Victor Svendsen, Dag Andersen, Einar Marthinussen og Jan Petter Gamborg fra Oslo Seilforening. De har ligget på 2. plass etter hver dags seilaser.

STERK AVSLUTNING. Bergen-båten KRUTLISA med Karl Gjerde (Bergen), Elin Gjerde (Molde), Helene Gjerde (Hjellestad), Njål Sletten (Bergen) og Jens Riis (Ran) hadde en uhyre sterk avslutning av mesterskapet, og med to seire i dag og en annenplass, seilte de seg helt opp på en bronse-plass sammenlagt.

Dermed ble NM-medaljene i Express likelig fordelt mellom Sørlandet, Østlandet og Vestlandet.

Se hele resultatlisten

GODT ARRANGEMENT. Stavanger Seilforening sto for et NM som får gode skussmål.

– Vi er veldig godt fornøyde, sier leder av Express-klubben, Camilla Foss Hansen.

– Det var velorganisert på land, de hadde valgt et flott, men utfordrende baneområde og de holdt en perfekt seilerfest for hele klassen. Banene var litt skjeve og startlinjen litt kort første dag, men dette rettet de på under de to siste mesterskapsdagene, sier Foss Hansen, som imidlertid er mest imponert over hvordan foreningen hadde tatt sikkerhet på alvor.

– Sikkerhetsopplegget fungerte fantastisk godt den dagen det blåste og mange båter trengte assistanse, sier hun.