Setter kurs for Grønland alene

Erik Aanderaa seilte ut fra Haugesund torsdag for en seks ukers soloseilas i krevende farvann.

Publisert Sist oppdatert

Erik Aanderaa har brukt ett år på å spekke opp «Tessie», en Contessa 35 fra 70-tallet for turen. I mastetoppen har han plassert ett Oscar-antikollisjonssystem som de fleste av seilerne i Vendee Globe brukte. Dette systemet har varmesøkende kamera som automatisk varsler om objekter i sjøen som kan være potensielle farer.

Nord på Øst-Grønland

Turen går først over Nordsjøen til Lerwick på Shetland. Så blir det hvile på Færøyene og Island før den endelige destinasjonen, Ittoqqortoormiit på østtkysten av Grønland. Ittoqqortoormiit er en av Grønlands mest isolerte byer, og kan kun nås via helikopter eller båt i en kort periode om sommeren. Det bor ca 500 mennesker på tettstedet. Aanderaa har valgt dette tidspuktet på året, fordi det er nå det er minst is i området.

Soloseileren kan gå i land uten problemer på alle stopp, men ikke på Grønland. Om han skal sette føttene i land, så må han ligge to uker i karantene i båten først.

Vel dokumentert

Erik Aanderaa har egen YouTube-kanal med mange følgere. Med på turen har han godt med fotoutstyr som skal dokumentere det meste. Denne gangen har han også med en undervannsdrone.

Erik Aanderaa beregner turen til å ta seks uker, men dette er helt avhengig av været.

Dagens melding fra Erik er at han snart er halvei til Shetland, og seiler i rotete sjø. Han har problemer med en vind som lekker, noe han må fikse på Shetland.