Erik Martin Aanderaa trosser vinterkulingene

LIDENSKAP: Seiling er, og har vært, en lidenskap for Erik Martin Aanderaa helt siden han var barn. På ungdomsskolen lagde han en modell av Whitbread-båten «Innovation Kværner» og håpet at han skulle få vært med en tur.
STORMEN: Erik Martin Aanderaa filmet seg selv da han var ute i stormen Tor. At han gikk frem på dekk uten å være huket til en livline langs dekk, skapte debatt på nettet.
ANKERET: Det var dette ankeret som var i ferd med å løsne og som Lars Martin måtte frem på dekk for å sikre.
LIVLINE: Erik Martin bruker alltid vest med livline som er 1,5 meter lang, og med den kroker han seg fast der han skal være.
CONTESSA 35: «Tessie» var i 1970-årene en fryktet båt på regattabanen. Nå er båten Erik Martins kjæreste eie som han stadig søker nye opplevelser med.
VIL DELE: Erik Martin Aanderaa seiler mye og helst alene, men han vil gjerne dele opplevelsene med andre. Han filmer turene sine flittig og siste tilskudd til utstyret er en drone.
BESKYTTELSE: Da moren Edith Odden via telefonen plutselig ble klar over sønnens dramatiske opplevelser utenfor Skagen, måtte hun avreagere med å lage en skisse av hvordan hun følte det der og da. Tegningen med påskriften «Jeg sender med deg den ...

Kulingtemmeren

Stormen «Tor» skremte mange vinteren 2016, men ikke Erik Martin Aanderaa. Han dro ut alene på havet for å trene på å bli god til å takle slikt vær. Og det har han fortsatt med.

Publisert Sist oppdatert

44 knop viste knopmåleren da Erik Martin Aanderaa kom ordentlig utpå og inn i Tors favntak. Termometeret var ikke mye over null, vinden var kald og tung. En liten flik av genuaen var rullet ut. Det var alt. Ikke noe storseil; det lå godt surret på bommen. Likevel gjorde Contessa 35-en hans, «Tessie» fra 1970-tallet, gode seks knop. Det var antydning til sjørokk. Hvitt kav drev av bølgetoppene. Inne i havnen i Haugesund – i det langt lunere Karmsundet – hadde han rigget seg til med GoPro-kameraer i mastetoppen, på hekken og han hadde ett for hånden. Turen ble foreviget til en hel Facebook-verden. Og den skapte diskusjon. Per januar 2017 er filmen sett snart 120 000 ganger.

– Jeg dro ut for å trene på å bli god til å takle slikt vær. Jeg dro ut for å se hvordan båten og jeg taklet det, forteller Erik Martin Aanderaa.

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

899,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER