Fanget av strømmen

«Camper» taper i vindstilla etter en fantastisk start av Fastnet Race.

Publisert Sist oppdatert

Lett vind og motstrøm er en dårlig kombinasjon. «Camper» med Thomas Nilsson som skipper hadde en god start, og seilte bra i natt. Men når motstrømmen kom på morgenkvisten, og vinden forsvant ble VO70-båtene liggende. Til og med å drive bakover. «Camper» ledet klassen en liten stund, men har nå falt til en 7. Plass og 53 over-all i IRC. «Camper» tok igjen VO65 «SCA» etter start, og lå på morgenkvisten et god stykke foran, men jentene hadde bedre veivalg og klart seg bedre i motstrømmen.

Høytrykk

Det blir ingen rekordseilas i Fastnet Race. VO70 «Abu Dhabi» er rekordholderen for en-skrogsbåter satt i 2011. Den lyder på ett døgn, 18 timer og 39 minutter på den 603 nm lange seilasen. «Camper» må slite med lite vind i en god stund fremover. Morgendagen blir enda lettere, med vinden dreiende far sydøst mot syd. Først natt til onsdag sterter det å skje noe. Da kommer det både vind og regn.

Bra for de små

Som i 2013 vil årets Fastnet Race bli bra for de mindre båtene. Den gang vant Night & Day, en JPK 1010 som deltok i shorthand-klassen. De små båtene får mer vind, og kan seile raskere, etter at de største båtene er i mål. De raskeste båtene er nå ute i Det Keltiske hav, mens «Camper» jobber seg mot Lands End. Den norske båten har 175 nm til rundingsmerket Fastnet Rock sør for Irland og 426 nm til mål i Plymouth.

Kamp mellom Rambler og Comanche

100-fots Comanche som er bygget for å komme først i mål har også slitt med strømmen i dag. «Rambler 88» seiler sør for Isle of Scilly, mens Comanche har valgt nordsiden, og har tapt grovt.

Den nye generasjonen IMOCA 60 båtene har ikke fått glede av foilene sine så langt. Klassen ledes av «PRB». «Banque Populaire» og «Safran» ligger på 5. Og 6. Plass i IMOCA60-klassen. Begge bak både «Camper» og «SCA».

Du kan følge regattaen her

Strømmen er snudd og «Camper» krysslenser vestover i lett vind.
Strømmen er snudd og «Camper» krysslenser vestover i lett vind.
«Camper» kom godt ut fra start søndag.
«Camper» kom godt ut fra start søndag.