Film fra vinterseiling

Vi tok med barna ut og seilte forrige helg. Det ble minner for livet. Se film.

Publisert

Med et bra varmeapparat, elektrisk ovn og gode klær er det ikke noe problem å seile om vinteren. Utfordringen ligge i å ha båten seilklar vinteren igjennom. Det krever at man klarer å holde den frostfri, eller at man tar vinterkonserveringen i flere omganger. Vi seilte H-40, en ny storesøster til H-båten på 40 fot. Den har et sandwich-skrog som gjør den godt isolert. Vi hadde 15 grader under dekk, mens det var 10 minus ute.

Du finner en fotoreportasje fra turen her.

Temperaturen økte

Vi hade det kaldt i starten, men temperaturen økte til over null på søndag. Det gjorde det mye mer behaglig. I 10 minus merket vi at kulda rant ned i båten om vi hadde luka opp. I null grader kunne vi la den stå oppe uten at vi følte at det ble kaldt. Også ute var det stor forskjell. I null grader kunne vi ta av votter og hansker i lengre perioder, men i minus 10 trengte vi varme på hendene hele tiden.

Bra med klær

Når det er kaldt er det tørt om bord, om man ikke seiler tøft. Da passer det godt med skiklær. Seiltøy kan bli for tett, særlig om man bruker dem over lang tid. Kroppen svetter flere liter, og den fuktigheten må ut, ellers blir det klamt, som igjen fører til at man blir kald. Ulltøy er best.

Man bør ha med seg flere sett hansker/votter. Plastbelagte arbeidshansker er billig, og fungerer bra når man jobbe med våte tau el. Seilstøvler av skinn fungerer også bra, men ikke støvler av plast. De suger inn kulda.

En tynn hals, eller buff, er et svært anvendelig plagg om bord, særlig om vinteren hvor den kan brukes for å dekke deler av ansiktet. Det blir mange lag, noe som gjør at vi tok på vesten innefor jakken. Det blir mer behaglig.

20 cm is

Vi seilte fra Kungsviken på Orust til Käringöen lørdag 4. Desember, videre til Skjärhamn søndag 5. Desember, etter å ha sovet i båten siden fredag kveld. For å komme ut til åpent vann i Kungsviken trengte vi hjelp av Sjöredningen på grunn av den tykke isen. Det er første gang lokalbefolkingen har opplevd is før jul ved Orust, og i år så tykk at man kan gå på den. Isen sliter vekk bunnstoffet langs vannlinjen. Den kan også skade propellen, men tar man det forsiktig, går det bra.

På Käringöen spiste vi julemat på Petersons Krog. Se videoreportasje her.