Fin sesong for KNS matchsenter

KNS fortsetter utviklingen av sitt matchsenter og kan se tilbake på fin sesong med to internasjonale stevner og flere nye lag som har knyttet seg til senteret.

Publisert

- Miljøet og senteret er i vekst, og selv om vi har mange utfordringer og forbedringspotensialet er stort ser vi meget lyst på fremtiden. I 2009 har vi knyttet kontakt med flere som ønsker å involvere seg i match på ulike måter, både som dommere, arrangører og selvfølgelig seilere. Alle disse er like viktige for å bygge videre på matchutviklingen i Norge, sier KNSs Karl Kjørstad.

Marianne Middelthon gjennomførte en match clinic for seilerne i høst. Lagene hadde stort utbytte av dette og fikk mange tips som vil øke kvaliteten på treningene. Tilsvarende aktiviteter planlegges til neste år. Både Marianne og Harald Sørensen er til uvurderlig hjelp, både som kunnskapsbaser og kontaktformidlere. Vi ville hatt store problemer med å videreutvikle matchracing i Norge uten denne ekspertisen.      

Vinteren skal brukes til å planlegge, og tilrettelegge 2010 sesongen, slik at vi fortsetter den gode trenden. Båtene skal oppgraderes og stevner skal planlegges, heter det i en melding fra foreningen.

I de andre nordiske landene tilknytter de større seilforeningene seg et tredvetalls lag som ukentlig trener matchracing på et høyt nivå. Dette bidrar til et bra rekrutteringsgrunnlag for de største internasjonale storbåt-regattaer, som Americas Cup og Volvo Ocean Race, samtidig som matchracing brukes som et supplement til jolletreningen.  

Her har vi mye å lære, så en studietur til Danmark står også på programmet” avslutter Karl Kjørstad i KNS.

Høstcup i Långedrag

Den andre helgen i oktober ble GKSS Autumn Cup arrangert. Dette er et matchrace stevne som samler ti av Nordens beste lag innen matchracing. I år var dette stevnet også tilknyttet et internasjonalt matchdommer seminar, ledet av vår egen Marianne Middelthon.

Regattaen ble avviklet i 4-8 m/s bris utenfor Göteborg seilforening i Långedrag. Det var til slutt svenskene og finnene som gjorde opp om de gjeveste plasseringene. Victor Cukierman (SWE) tok gull etter å ha vunnet noen uhyre spennende finaleseilaser mot sin landsmann Rickard Fornander. Det ble finsk på de to neste plassene.

To av de beste norske lagene søkte om deltagelse i stevnet, men Lars Hannisdal med mannskap var det eneste norske laget som hadde høy nok rankingposisjon til å bli invitert.

Det var med en viss usikkerhet laget til Lars Hannisdal satte kursen mot Göteborg fredag kveld. De var uten sin faste fordekksgast, og Johann Karlsson hadde på kort varsel, og kun en treningsøkt, steppet inn. Matchracing byr på mange impulsive og raske manøvre, så et tett samkjørt lag er uhyre viktig. Det er derfor alt annet enn lett å komme inn som reserve på et allerede godt etablert lag. Da laget et par dager før stevnet mistet nok en av sine faste seilere på grunn av sykdom, var frustrasjonen stor. Situasjonen ble ikke løst før kvelden før avreise. Som vi alle vet hjelper en far sin sønn i nød, og dette ble intet unntak. Det skal imidlertid sies at både Johann og Henrik Hannisdal er rutinerte regattaseilere, men det å steppe inn som reserve dagen før et internasjonalt matchstevne er det mange som ikke ville ha utsatt seg selv for.

Etter to seiere og to tap i de innledende matchene endte laget på en fin 6. plass. Laget til Lars Hannisdal har det siste året vist god progresjon, og de vinner stadig flere matcher mot seilere som er ranket langt høyere enn de selv.

”Virkelig gøy å kunne måle krefter med andre nordiske seilere” sier Lars Hannisdal i en kommentar. ”Håper vi kan fortsette den fine utviklingen av matchracing i Norge, sammen med flere og flere ivrige og dyktige lag. Det er virkelig en morsom type seiling”.

Powered by Labrador CMS