Kite & surf på 70°N

Noen reiser sydover når temperaturen synker mot frysepunktet. Andre velger Berlevåg.

Publisert

HOVEDBILDE: Sandfjorden,16 km utenfor Berlevåg. Foto: Linn K. Hansen, Beate Nesthus og RS «Reidar von Koss».

Berlevåg,

Bølgene slår mot skrogsiden på redningsskøyta «Reidar von Koss», og vindmåleren på skjermen viser 27,8 meter per sekund utenfor Berlevåg. Full storm, med andre ord. Men sola skinner, og rundt odden ved Store Molvik er vinden noe svakere. Passe sterk for et par av gutta sørfra som er kommet for å kite på en av landets nordligste utposter.

Anledningen er KGB, eller Berlevåg Kite Gathering, som arrangeres for andre året på rad i den forblåste fiskeværet ytterst på Varangerhalvøya.

– Vi har allerede hatt fem år med Varanger Arctic Kite Enduro (VAKE), som er kiternes langdistanse-race over Varangerhalvøya, forteller prosjektleder for utvikling i Berlevåg, Liz Rekve.

Ideen om å samle ivrige og eventyrlystne ekstrem- og vannsportutøvere til en actionfyllt helg i Berlevåg dukket opp for et par år siden, og første utgave av vannsporthelgen ble arrangert i 2013.

I år stiller i underkant av tyve kitere og surfere fra Varanger, Østlandet, Trøndelag og Russland til i det strålende været. Blant deltakerne er også tidligere verdensmestere på snø, Remi Meum og Bjørn Kaupang. Med høstfarger i sterke røde og gule nyanser står omgivelsene i sterk kontrast til det stadig skiftende havet og de hvite, urørte strendene utenfor fiskeværet.

– Den urørte naturen, ukjente farvannet og de gode vindforholdene gjør det spennende å kite her, mener Klemet Store fra Spikkestad og Vidar Wold Løvseth fra Trondheim, som er de første ute på brettet utenfor Store Molvik.

Se vidoesnutt her:

 

Surfing på turkise bølger

Sandfjorden er kåret til en av landets fineste strender, og det er lett å forstå hvorfor. En kilometer med hvit sand og turkise dønninger som ruller perfekt mot stranden, med bratte, sorte fjell som stuper rett ned i havet i bakgrunnen. Her er ingen parasoller, solsenger eller søppel etter gårdsagens beach party. Takket være det arktiske klimaet får denne herligheten være i fred det meste av tiden.

Surferne og kiterne som deltar i Kite Gathering Berlevåg har allerede sett seg ut stranden dagen før. Den slitne leie-vanen fra Rent a Wreck er fylt med surfe og SUP-brett, våtdrakter og annet varmende utstyr, som skal holde fokuset unna det kalde vannet mens bølgene utforskes og utfordres.

– Æ grue meg til å skifte, men det er bare å hoppe i det og bli ferdig, innrømmer Kari Bjørkli Thomassen fra Vadsø mens vi sitter i bilen.

Tørrdrakter og semitørrdrakter tas på, og etter en kort joggetur gjennom sandynene er gjengen på vei ut i bølgene med brett og årer.

Vi andre, som ikke har med oss egne brett, nyter strandlivet i Finnmark fra sidelinjen med lue og kamera rundt halsen. Det er ikke ofte man har en så stor, flott strand for seg selv.. Men så var det noe med den temperaturen  da…

Se flere bilder i billedspesialen under

Powered by Labrador CMS